eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Vihetünk-e óvodai, iskolai rendezvényekre házi süteményt?

A Nébih válaszolt.

Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, de az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem – írja a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a közösségi oldalán.

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor a Nébih álláspontja szerint tájékoztatni kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszer-biztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok. Mindezek alapján

a gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható

annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt – teszik hozzá.

Megjegyzik, hogy a nevelési-oktatási intézmények gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezik élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény/torta bevitelét az intézménybe. Fontos azonban hangsúlyozni , hogy

az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel a termékért.

A szállítás során bekövetkező esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszer-biztonsági kockázatot eredményez (pl. nyáron az autóban „csak egy rövid időre” kalaptartón hagyott torta, amíg beszaladunk üdítőt venni).

A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé – írják.

A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is. Egy kiszállított torta esetén egészen az átadásig (beleértve a szállítást is) felel az élelmiszer vállalkozó (pl. cukrászda üzemeltetője) a termékért. A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét.

A Nébih végül hozzáteszi, hogy az iskolai rendezvényekre (pl. születésnap, farsang) – felmérve az óvodában/iskolában rendelkezésre álló hűtési lehetőséget – biztonságosabb az élelmiszer-vállalkozó által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, pogácsa, sütemény bevitele.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×