eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Muszáj a rendszeres dörrentés a Balatonnál

Közleményben tájékoztatja a fonyódi lakosokat és nyaralókat a kárókatonák riasztásával kapcsolatban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A társaság közlése szerint a madarak távol tartásához szükséges gázágyúkat igyekeznek a lehető legritkábban használni, úgy, hogy az a településen élőket és az ott üdülőket minimális mértékben zavarja.

A Hírbalatonon is megjelent közlés szerint a a Balatonihal.hu mögött álló halgazdálkodási társaság a következő közleményt jelentette meg:

"A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen."

A folytatódó közlés szerint a berendezést a halállomány védelme érdekében használják, a gazdasági károk megelőzésének céljából a Fonyód 0194/2 hrsz. számú külterületi ingatlanon.

"Társaságunk rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez.

Az engedély alapján 6 és 18 között 15 percenként 3 lövés adható le."

A nyár során 9 és 17 óra között 30 percenként 2 lövést adtak le, tehát az engedélyezettnél lényegesen kevesebb lövésszámmal éltek. Abban az időszakban, mikor nem szükséges, a gázágyút kikapcsolják.

"A gázágyú jelenleg nem üzemel. A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata, személyes jelenléttel igyekszünk a kárókatonákat távol tartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg kollégáinktól" - olvasható még.

Ekkor is hallható lehet néhány, sörétes fegyverből leadott lövés.

"Természetesen törekszünk Fonyód város lakosságának minimális zavarására, ezért a gázágyú nem a város irányába adja le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, kikapcsoljuk" - zárulnak a sorok.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×