eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: Unsplash.com

Pszichológiai vizsga is kellene a jogosítványhoz - mondja az oktató

Három év alatt kétszeresére, 167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma - írja a Magyar Nemzet. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértők az előzetes alkalmassági vizsgálat és a vezetéstől való eltiltás hatékonysága mellett érvelnek.

Szándékos bűncselekményekről van szó bizonyos esetekben - hangsúlyozta az InfoRádióban Sógor Zsolt közlekedési szakjogász. Az ügyvéd emlékeztetett rá is, hogy a hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot rendelhetnek el a közveszélyes sofőrökkel szemben és akár örökre eltilthatják a vezetéstől az illetőt.

Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságaik csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezekben az eseteknél, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor eltiltják - mondta Sógor Zsolt közlekedési szakjogász.

A kialakult helyzet enyhítése érdekében

az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.

Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, közös munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról.

"Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítmény autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni" - mondta Hoffmann Csaba.

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezetét képviselő alelnök szerint már magába a KRESZ tananyagba, illetve a KRESZ szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus beleírna olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni. Például, hogy

senki ne húzza rá a kormányt a szabálytalankodóra mert akkor abból biztos baleset lehet.

Ez azért is fontos lenne, mert a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek - tette hozzá Hoffmann Csaba.

Az autóvezetéstől való eltiltás egyébként csak Magyarországon érvényes, vagyis akitől itthon elveszik a jogosítványát mert közveszélyes, az az Európai Unió többi országában még nyugodtan vezethet. Sógor Zsolt ügyvéd szerint ez súlyos hiányosság az unió jogrendjében.

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×