eur:
387.83
usd:
370.04
bux:
55944.14
2023. október 3. kedd Helga
Gyógypedagógus foglalkozás közben
Nyitókép: pacificoaks.edu

Nincs tovább - Benyújtják az Országgyűlésnek a pedagógus-életpályatörvényt

Az oktatásért is felelős belügyi tárca megfogalmazása szerint több hónapja, átfogóan egyeztettek a törvény minden egyes részletéről.

Több hónapos átfogó egyeztetést követően a kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény tervezetét, amely megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését - közölte a Belügyminisztérium.

A köznevelésben a gyermek érdeke az első. Az új pedagóguséletpálya-törvény tervezete is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon.

Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet.

A törvénytervezet elkészítését több hónapig tartó egyeztetés, és a pedagógusokkal három, a szülőkkel pedig egy online konzultáció előzte meg - írták.

A tervezetet a tárca március 2-án tette közzé társadalmi egyeztetésre. Összesen

húsz alkalommal történt egyeztetés a szakmai és az érdekképviseleti szervezetekkel,

valamint a parlamenti pártokkal. Az egyeztetések során beérkezett érdemi javaslatok jelentős részét befogadták - közölték.

Jelezték: a tárca többször egyeztetett a törvénytervezetről

 • a pedagógus szakszervezetekkel,
 • a Nemzeti Pedagógus Karral,
 • a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal,
 • az Országos Köznevelési Tanáccsal,
 • az Országos Diáktanáccsal, valamint
 • a felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák,
 • a Klebelsberg Központ és
 • a tankerületek,
 • a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,
 • a Nemzeti Ifjúsági Tanács,
 • a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége,
 • az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége,
 • a Megyei Jogú Önkormányzatok Szövetsége

képviselőivel.

A törvényjavaslat véleményezésében részt vett a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház is - tették hozzá.

Miután a törvénytervezetet "a baloldal és egyes pedagógus szakszervezetek álhírei, hangulatkeltése és erőszakba forduló megmozdulásai kísérték", a minisztérium a parlamenti pártok számára is lehetőséget adott az előzetes egyeztetésre, melyre a baloldali pártok képviselői eleve azzal a kijelentéssel érkeztek, hogy "nem egyeztetésre jöttek", érdemi javaslatok helyett provokatív nyilatkozatokat tettek, agresszív követeléseket adtak elő. A baloldali pártok szakértői számára kért újabb egyeztetésen a hét meghívottból mindössze hárman jelentek meg - írták.

A Belügyminisztérium elkötelezett a pedagógusok jelentős béremelése mellett. A kormány januártól 10 százalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg. Amikor Magyarország megkapja az országnak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet.

A kormány ütemterve szerint 2025 januárjára a pedagógusok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát - közölték.

A pedagógusok közszolgálatot látnak el, gyermekeink oktatása, nevelése a hivatásuk. A köznevelési foglalkoztatott jogviszony bevezetésére tett javaslat ezt teszi egyértelművé, amikor nagyobb társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülést garantál a tanárok számára - írták.

A törvényjavaslat elfogadásával létrejön a pedagógusok többsége által is támogatott teljesítményalapú bérezési rendszer. Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni. Jubileumi jutalomban korábban csak közalkalmazottak részesülhettek, a törvényjavaslat elfogadása esetén ezt valamennyi pedagógus megkapja, függetlenül attól, hogy korábban állami, egyházi vagy magániskolában tanított. A pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, melyből az igazgató legfeljebb 15 nappal rendelkezhet - áll a közleményben.

Elfogadása esetén

az új törvény csak arra az esetre engedi a tanév legfeljebb egy hónappal történő meghosszabbítását, amennyiben a tanév közben merül fel valamilyen el nem hárítható ok,

ami miatt a tanítás országosan ellehetetlenül, és ebből következően nem valósul meg a 180 tanítási nap. A pótlást eddig hétvégénként kellett megszervezni, az új szabályozás tervezete mindenkinek kedvezőbb.

Hangsúlyozták: a pedagógus eddig is kötelezhető volt más intézményben történő tanításra. A javaslat szerint ennek alkalmazására csak az adott járáson belül, illetve meghatározott élethelyzetekben csak a pedagógus hozzájárulásával kerülhet sor.

Az új bérstruktúrának köszönhetően vagy az éves teljesítményértékelés során a munkáltató az ezzel járó többletterhet anyagilag is elismerheti, a munkába járás költségeit pedig megtéríti. Jelenleg a Munka törvénykönyve rendelkezik a munkavállalók, így a pedagógusok ellenőrzésére vonatkozó szabályokról. A tanárok magánélete sérthetetlen, a munkáltatótól kapott laptopok, táblagépek tanítással, neveléssel összefüggő tartalmába azonban a munkáltató betekinthet. Ez így van minden munkahelyen. A fegyelmi eljárás intézményének visszaemelésére vonatkozó javaslat a pedagógusokat védi. Jelenleg ugyanis nincs lehetőség közbenső lépésre, az elbocsátás az egyetlen jogkövetkezmény súlyos jogsértés esetén - írták.

A törvényjavaslat további vitájára az Országgyűlésben lesz lehetőség - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Kettős fronthatással küzd az OTP

Kettős fronthatással küzd az OTP

Több releváns hír érkezett az OTP szempontjából, ezeket mérlegelik ma reggel a befektetők. Egyik oldalról levették az ukránok a bankot a háborús szponzori listáról, valamint az EU-forrásokról szóló hír is pozitívan hatott. Eközben viszont a GFM önkéntes kamatplafonról szóló bejelentése, valamint az idei hiánycél felemelése inkább negatívnak tekinthető. A piaci reakció összességében pozitív volt, az OTP a régiós bankpapírokhoz képest jelentősen felülteljesít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×