eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tizenegy éves kisfiú életét mentette meg egy szúrással a nyúli "hétköznapi hős"

Anafilaxiás sokkot kapott. Életét osztályfőnökének és a helyi gyermekorvosnak köszönheti.

A Kisalföld számolt be arról az esetről, amikor adrenalininjekcióval mentették meg egy 11 éves diák életét Nyúlon. Az osztályfőnök-­fociedző, Horváth György és a helyi gyermekorvos, dr. Szigeti Éva gyors reakciójának és helyzetfelismerésének köszönhetően élte túl Noah az allergiás rohamot.

Az EpiPen adrenalininjekció segített ebben – mesélte a Kisalföldnek Vasics Virág, a fiú édesanyja. A fia Nyúlra jár a Pilinszky János Általános Iskolába. Egészséges, jó tanuló és aktívan sportoló gyermek. Semmilyen allergiás jelet nem mutatott korábban. Kétéves kora óta a rántott halat nagyon szereti - mesélte az édesanya.

Noah délután két óra körül evett egy afrikai harcsafilét a nagyszüleinél, majd negyed négykor ért vissza az iskolába, mert kezdődött a fociedzése. Ekkor először az arca kezdett vörösödni, majd az egész teste. Próbálta vízzel csillapítani, de olyan volt, mintha olajat öntött volna a tűzre – idézi fia emlékeit az édesanya.

Fél négykor kezdődött volna a nyúli sportpályán az edzés, amikor az osztályfőnöke és egyben a fociedző, Horváth György hívott: ne aggódjak, de Noah tele van kiütésekkel, és szólt a gyermekorvosnak, aki már úton van.

Szigeti Éva gyermekorvos fia és Noah osztálytársak, jó barátok. – Szerencsére épp úton voltam, vittem a gyermekemet az edzésre, amikor hívtak, így pillanatok alatt a focipályára értem. Másodpercek alatt rosszabbodott Noah állapota. Sőt,

néhány másodpercre elvesztette az eszméletét,

majd ismét magához tért. Ekkor mondta Éva, hogy nem vár tovább, és beadta az EpiPent – folytatta az édesanya.

Mire kiérkezett a mentő, már stabilabb volt Noah állapota az adrenalininjekciónak köszönhetően.

Pályafutásom alatt ez volt a második alkalom, hogy segíthettem vele – hangsúlyozta dr. Szigeti Éva. Általában gyógyszertől, rovarcsípéstől vagy ételallergia esetén fordul elő anafilaxia. Az esetek 50 százalékában nincs előjele. Eddig nem volt jellemző, hogy valaki pollen miatt kapjon anafilaxiát, de kollégáimtól hallottam, hogy volt már rá példa – magyarázta a doktornő, aki nemrég vette át Nyúlon a „Hétköznapi hős” kitüntetést.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×