eur:
387.2
usd:
357.22
bux:
67887.84
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Újabb KRESZ-módosítást szorgalmaznak, sokaknak segítene

Az elektromos rollerek szabályozása után a villanyautósok is változtatást szeretnének.

Hamarosan módosulhat a KRESZ, és rendeződhet az elektromos rollerek jogi helyzete – közölte nemrégiben Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár. Az elkészült tervezet jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumnál van, a végső döntést Lázár János miniszter fogja meghozni.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet – közismertebb nevén: KRESZ – az 1975-ös hatálybalépése óta 40 alkalommal módosították, ebből 18 módosítás esik a 2010 óta tartó időszakra. A legutolsó változtatás idén január 1-én lépett hatályba, amely szerint többé már nem kell magunknál hordanunk a jogosítványunkat.

A elektromos robogók közlekedésének szabályozásának tervezetéből azonban kimaradt néhány olyan kérdés, amelyet a Magyar Elektromobilitás Egyesület is már többször megfogalmazott – írja a villanyautosok.hu.

Az egyik ilyen kérdés, amely az elektromosan tölthető közlekedési eszközöket érinti, a töltőhelyek parkolóinak jelölésére szolgáló szabványos piktogramot jelenleg a Magyar Közút által kiadott Útburkolati jelek és jelzőtestek tervezése és alkalmazása című Útügyi Műszaki Előírás tartalmazza, ennek beemlését szeretnék elérni a KRESZ-be is.

A felfestés mellett célszerű volna a töltőt jelző táblák KRESZ-be való beillesztése, illetve a töltőknél történő várakozás szabályozása is. Jelenleg ugyanis csak akkor tilos egy hagyományos autóval egy töltő előtt parkolni, ha ezt külön tábla megtiltja.

Ezek mellett nagy szükség lenne az autópályákon olyan, a töltési helyeket előjelző táblákra, amelyeket a benzinkutak esetében is alkalmaznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×