INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

kresz

elektromobilitás

töltőállomás

Újabb KRESZ-módosítást szorgalmaznak, sokaknak segítene

Újabb KRESZ-módosítást szorgalmaznak, sokaknak segítene

Infostart

Az elektromos rollerek szabályozása után a villanyautósok is változtatást szeretnének.

Hamarosan módosulhat a KRESZ, és rendeződhet az elektromos rollerek jogi helyzete – közölte nemrégiben Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár. Az elkészült tervezet jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumnál van, a végső döntést Lázár János miniszter fogja meghozni.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet – közismertebb nevén: KRESZ – az 1975-ös hatálybalépése óta 40 alkalommal módosították, ebből 18 módosítás esik a 2010 óta tartó időszakra. A legutolsó változtatás idén január 1-én lépett hatályba, amely szerint többé már nem kell magunknál hordanunk a jogosítványunkat.

A elektromos robogók közlekedésének szabályozásának tervezetéből azonban kimaradt néhány olyan kérdés, amelyet a Magyar Elektromobilitás Egyesület is már többször megfogalmazott – írja a villanyautosok.hu.

Az egyik ilyen kérdés, amely az elektromosan tölthető közlekedési eszközöket érinti, a töltőhelyek parkolóinak jelölésére szolgáló szabványos piktogramot jelenleg a Magyar Közút által kiadott Útburkolati jelek és jelzőtestek tervezése és alkalmazása című Útügyi Műszaki Előírás tartalmazza, ennek beemlését szeretnék elérni a KRESZ-be is.

A felfestés mellett célszerű volna a töltőt jelző táblák KRESZ-be való beillesztése, illetve a töltőknél történő várakozás szabályozása is. Jelenleg ugyanis csak akkor tilos egy hagyományos autóval egy töltő előtt parkolni, ha ezt külön tábla megtiltja.

Ezek mellett nagy szükség lenne az autópályákon olyan, a töltési helyeket előjelző táblákra, amelyeket a benzinkutak esetében is alkalmaznak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018