eur:
368.91
usd:
342.69
bux:
49130.42
2023. június 8. csütörtök Medárd
A sümegi vár a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Véget ért a felújítás a sümegi várban – képek

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára - hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett keddi átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit - húzta alá a miniszter, a térség országgyűlési képviselője (KDNP). A beruházásnak köszönhetően a térségbe új munkahelyek jönnek létre, megújul a város és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

A sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg - közölte Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

Sümeg, 2023. március 28.
A sümegi vár kiállítótére a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án.
MTI/Vasvári Tamás
A sümegi vár kiállítótére a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen. MTI/Vasvári Tamás

Sümeg, 2023. március 28.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen 2023. március 28-án.
MTI/Vasvári Tamás
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen 2023. március 28-án. MTI/Vasvári Tamás
Sümeg, 2023. március 28.
A sümegi vár a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án.
MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×