eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
storm over the lake Balaton-Hungary
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Fájó hírek a Balaton szálláshelyeiről

A magyar tengernél kifejezetten jó szezonra és sok turistára készülnek, ám az utazóknak várhatóan a tavalyinál is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint 2019 után idén újra rekordév lehet a turizmusban.„Jól hajrázott a turisztikai ágazat 2022 végén, és ezt sikerült átmenteni 2023 elejére is”, januárban 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon az utazók, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – fogalmazott nemrégiben Horváth Péter.

A Pénzcentrum információi szerint az is biztos, hogy 2023 nyarán ismét komolyabb áremelésre kell számítani. Tavaly ilyenkor még a meredeken zuhanó forint okozta a legnagyobb fejtörést a szállásadóknak és a nyaralni készülőknek, ezt azóta megfejelte az energiaárak robbanása, az infláció száguldása és az ezek nyomán jelentkező munkaerőköltség-emelkedés – emlékeztetnek.

A Szállás.hu-hoz eddig beérkező foglalások 40 százalékos növekedést mutatnak a tavaly ugyaneddig megtett előfoglalásokhoz képest, ami azt is jelentheti, 2023-ban korábban kezdtek foglani a vendégek. Foglalásaik harmada a Balatoni térségbe szól, ahol átlagosan 13 ezer forint egy éjszaka egy fő számára, ami 4,9 százalékos drágulás tavalyhoz képest – közölte Kelemen Lili, a Szállás.hu marketing menedzsere. Nyilván az említett arány településenként, szállástípusonként és konkrét szálláshelyenként eltérhetnek.

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szintén úgy fogalmazott, hogy nem lesz egységes változás a szállásárakban. Egyes kategóriák esetében maradhatnak a tavalyihoz hasonló árak, a magán- és egyéb szálláshelyek körében például szerinte korántsem biztos, hogy mindenki fog emelni. „(…) A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat” – tette hozzá Fekete Tamás.

Azt is kiemelte, hogy vannak olyan szálláshelyek, akik már emeltek áraikon, így ezek nem drágulnak, míg máshol

akár 30 százalékos is lehet a drágulás.

A Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke, Mörk László szintén úgy véli, hogy nem lesz ritka a 30, de akár a 40 százalékos áremelés sem a magánszállások esetében, oda a várakozások szerint még nem tértek vissza a turisták, legalábbis a foglalási roham még nem indult el: csak reménykedni tudnak, hogy a 2019-es számokhoz odaérnek – írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×