eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

III/III-as ügynök volt egy közismert zenész

Ügynök volt Dinnyés József, a híres, ellenzékinek számító polbeaténekes. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közölt rendőri dokumentumokat, amelyek az ő jelentései alapján készültek.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szerdán délelőtt tett fel a Facebook-oldalára egy dokumentumot arról, hogy Dinnyés József mit mondhatott állambiztonsági tartótisztjének 1983-ban. Mindezt annak apropóján, hogy mindez 40 éve történt.

Ebből az derül ki, hogy Dinnyés Zsolt (helyesen Dinnyés József) petíció aláírásáról tájékoztatta az állambiztonság egyik tisztjét. Megemlítik benne Kocsis Zoltán zongoraművészt is.

A közlés szerint 1976 és 1979 között "Deák" fedőnéven jelentett a Belső Elhárításnak. "Javára legyen írva, hogy a jelentéseiben csak általánosságok szerepeltek, konkrét személyekről semmit nem jelentett, egy kivétellel, amikor budapesti festők szerepelnek a jelentésében, többek között a közelmúltban elhunyt Bak Imre. Ezt a jelentését is csatoltuk - nem igazán van benne kifogásolható információ, bár az állambiztonság számára hasznos lehetett" - írta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

A bejegyzés más dokumentumot is bemutat, egy 1977-est is. Legépelve ez olvasható benne: "1970-72-ben a festőművészek között egy kisebb csoport működött, melynek tagjai voltak: Csiky Tibor, Keserű Ilona, Hencze Tamás, Szentjóby Tamás, Fájó János és Bak Imre. Úgy ismerték őket, mint a műszaki egyetem "R" klubjának törzstagjait. Közös alkotói tevékenységükben, egy 1973-ban tartott "Új szerzemények" c. kiállítás, melyet a Műcsarnokban rendeztek - okozott bizonyos "törést", ami egyben a csoport fellazulását is eredményezte. Akinek ugyanis a művét megvették, az a többiek részéről lenézését jelentette, mivel ezzel "elkötelezettségét” fizették meg. A későbbiek során Bak Imre részéről egy kényszerű "Róbert-bácsi" magatartás tapasztalható a többi személy irányában, ami a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy lehetővé teszi részükre különböző kiállítások rendezését. /A Népművelési Intézet munkatársaként ugyanis hozzá tartoznak a galériák/. Ezzel részint megőrzi a kapcsolatait velük, részint lehetőséget ad az általuk képviselt irányzatok propagálásához. Kapcsolatunk megítélése szerint Bak Imre nem elkötelezett művész, de érzelmileg kötődik az említett körhöz."

"Értékelés: A jelentés kapcsolódik a BM III/III-4-b. alosztály –– bizalmas nyomozásához. Tartalmát tekintve operatív értékű információ" - írták e dokumentumhoz.

Dinnyés József 2021-ben, 73 évesen hunyt el. Akkor az Infostarton is beszámoltunk haláláról. Azt írtuk "1963-ban kezdett énekelni, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, "Bob Dinnyésként" emlegették annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet".

Dinnyés Józsefet 2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×