INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

pdsz

sztrájk

fővárosi törvényszék

orbán viktor

Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.

Pedagógussztrájk: a bíróság adott határidőt a kormánynak

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Szerda reggel 9 óráig terjeszthet elő ellenkérelmet a kormány a PDSZ január végére tervezett sztrájkjával kapcsolatban – ezt írja elő a Fővárosi Törvényszék végzése. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azok után fordult a bírósághoz, hogy a miniszterelnök harmadik megkeresésükre sem reagált a szakképzési sztrájkköveteléseivel kapcsolatban, és nem jelölt ki képviselőt sem a tárgyalásokhoz.

A PDSZ első alkalommal tavaly tavasszal fordult a miniszterelnökhöz, azt kérve, hogy jelölje ki, kivel tárgyalhatnak a szakképzéssel kapcsolatos sztrájkköveteléseikről. Válasz híján decemberben újabb levelet írtak Orbán Viktornak, ismertette az előzményeket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének. Komjáthy Anna elmondása alapján a kormányfő a sztrájktörvény értelmében köteles lett volna megjelölni tárgyaló felet, de mivel ez elmaradt, az állam hibájából nem kezdődtek meg a tárgyalások.

A PDSZ a múlt héten egy harmadik levelet is küldött, megjelölve abban azt is, hogy milyen feltételekkel fognak sztrájkolni a sztrájkövetelések érdekében. Az elnök hozzátette: 48 órás határidővel kérték a választ az ajánlatukra, ami nem történt meg, következésképp pénteken a munkaügyi bírósághoz fordultak.

A bíróság a végzésében arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy

szerda reggel 9 óráig terjessze elő ellenkérelmét,

vagyis mondja meg, mit tart még elégséges szolgáltatásnak a szakképzési intézményekben tervezett, január 31-ei figyelmeztető sztrájk idején.

Komjáthy Anna emlékeztetett, ők azt vállalták, hogy a szakképzésben tanulók számára, akik a sztrájk idején megjelennek az intézményekben, felügyeletet biztosítanak. A sztrájktörvény értelmében, amennyiben nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról, illetve törvény nem szabályozza, akkor a bíróságnak van joga eldönteni – a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó – ajánlatok közül, hogy melyiket fogadja el – mondta a szakszervezeti vezető.

Komjáthy Anna jelezte,

amennyiben a bíróság nem fogadja el a PDSZ ajánlatát, megfellebbezik a döntést, és másodfokra viszik a kérdést.

A döntést az állam is megfellebbezheti, ez történt egy évvel ezelőtt is a közoktatásban hirdetett sztrájkkal kapcsolatban, amiben végül a Kúria döntött, a szakszervezetek javára.

A PDSZ elnöke hangsúlyozta az egész eljárást a munkavállaló kezdeményezésére indították el. A szakképzésben dolgozó kollégák jövő kedden sztrájkra készülnek.

Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó hang

Pedagógussztrájk: pár órája maradt a kormánynak, hogy előterjessze ellenkérelmét
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018