eur:
393.33
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Bucsy Levente

Megkezdődött az egyhetes, országos pedagógussztrájk

Két újabb követelés is támadt. Maruzsa Zoltán január 26-án fogadja a tanárokat.

Hétfő reggel egyhetes, országos munkabeszüntetésbe kezdtek a pedagógusok, akciójuk kiemelt napja január 31-én lesz, ekkor a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak hozzájuk, ülősztrájk is várható reggel 8-tól 10-ig, az egy évvel ezelőtti, első nagy akció évfordulóján.

Mint a HVG.hu összeállításából kiderül, az akciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, de csatlakozott hozzá a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Van olyan város, ahol minden gimnázium érintett a sztrájkban.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, az InfoRádióban elmondta, hogy nemcsak béremelésért, hanem az oktatás minőségének javításáért is kiállnak. Van ugyanis számos olyan település,

ahol már nem lehet megoldani szakos oktatást szakos tanár híján.

Márpedig a minőségi oktatás biztosítása az állam feladata - közölte a szakszervezeti vezető. Azt is elmondta: sérelmesnek tartják, hogy a kormány nyáron olyan törvényt hozott, amely munkabeszüntetés esetén kötelezi a tanárokat az órák felének, érettségi tárgyakból pedig az összesnek a megtartására. Ez

a gyakorlatban annyit jelent, hogy a pedagógusoknak a sztrájk idején is változatlanul kell végezniük a munkájukat, csak éppen nem kapnak érte fizetést.

Szabó Zsuzsa bejelentette, hogy január 31-én az Egységes Diákfront például ülősztrájkot szervez, lesz élőlánc, utcai kivonulások és alternatív tanórák. A pedagógusok és a diákok ezzel akarják felhívni a kormány figyelmét arra, hogy mielőbbi intézkedésekre van szükség, mert az oktatás az összeomlás szélére jutott - hangsúlyozta az InforRádiónak a Pedagógus Szakszervezet elnöke.

A tanárok követeléseiből eddig nem sok valósult meg, sőt, a "polgári engedetlen" tanárok közül többeket elbocsátottak, és többen maguktól távoztak a köznevelésből.

A kormány január 1-jén 10 százalékot emelt a pedagógusbéren, a nagyobb arányú emelést viszont az uniós pénzutalástól tette függővé, január 1-jéig visszamenőleg.

A korábbi pedagóguskövetelésekhez most viszont már újabbak járulnak:

  1. azt a rendeletet, amely a tanári elbocsátások rendjén módosít, vonják vissza
  2. helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Január 26-án Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár sztrájkbizottsági ülést tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×