eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A számok nyelvén – évente egymilliót spórolna a felújításon, akinek Kádár-kockája van

Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója szerint ha el is vinné a GDP egyharmadát egy országos ingatlanfelújítási program, de az 6-10 év alatt megtérülne az egyes ingatlanokban.

A magyarországi lakásállomány szinte teljes egésze elavult energetikai szempontból, ha korszerűsítenék ezeket az ingatlanokat, az akár évi egymillió forintos, csaknem 90 százalékos megtakarítást is jelenthet sok lakástulajdonos számára - derül ki a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

"Négy és fél millió lakásról beszélünk, majdnem 90 százaléka energetikailag elavult. Elég kevés új lakás tud épülni, ami javíthatná ezt az arányt" - mondta az InfoRádióban Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.

Közhely, de tény: minél régebben épült egy épület, annál rosszabb az energetikai hatékonysága, nincs szigetelés, elavult a fűtés.

"Egy Kádár-kocka felújításával például évente egymillió forintot lehetne megtakarítani az energiaköltségekben" - mutatott rá.

Két kulcselem van tehát:

  1. fűtési rendszer
  2. szigetelés (nyílászárók, homlokzat).

Egy átfogó ingatlanfelújítás az országban a GDP-nek akár az egyharmadát is felemésztené, de éves szinten több száz milliárd forint megtakarítását jelentené, és az adott ingatlanban 6-10 év alatt megtérülne a felújításra fordított költség.

A felújításokra rendelkezésre állnak banki és állami programok - folytatta Nagy Gyula -, de nem titok a banki kamatok most igen magasak, és az állami támogatások sem tartják a versenyt az áremelkedéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×