eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Aláírták a magyar Vodafone megvételéről szóló szerződést, az ellenzék szerint máshol lenne helye a százmilliárdoknak – a nap hírei

Aláírták a megállapodást a Vodafone megvásárlásáról. Januárban már a 15 százalékkal emelt nyugdíjakat utalja az Államkincstár. Olajszállítási szerződést kötött a Mol és a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat.

Aláírták a megállapodást a Vodafone megvásárlásáról: a magyar állam 49 százalékos, a 4iG tulajdonában levő Antenna Hungária pedig 51 százalékos részesedést szerez a távközlési társaságban. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. Ehhez állami kezességvállalás mellett vesz fel hitelt több banktól a 4iG tulajdonában levő Antenna Hungária. Az egyik érintett pénzintézet az MFB, a legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

A Demokratikus Koalíció további rezsicsökkentésre, míg az LMP a pedagógusok béremelésére fordítaná a Vodafone állami felvásárlására szánt összeget. A DK árnyékkormánya nem érti, miért költenek el több százmilliárd forintot a magyar emberek adóiból a Vodafone mobilszolgáltató megvásárlására a megélhetési válság közepén. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta: a tanárok jövedelmének 25 százalékos növelése 170 milliárd forintba kerülne, míg a Vodafone 49 százalékának állami tulajdonba kerülése 323 milliárdos kiadást jelent a büdzsének.

Egyelőre nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramból a közérdekű vagyonkezelő alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek. A tiltás a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra is vonatkozik, és a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat érinti. A döntés oka, hogy ezeknek az egyetemeknek a működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, mivel sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk. A Kulturális Minisztérium Diszkriminatívnak tartja az intézkedést.

A sztrájk mellett más tiltakozási formák folytatását is szükségesnek tartja a tanárok követeléseinek teljesítéséért a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyhetes országos sztrájkot hirdetett január 23-tól. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a hétvégén befejeződött Tudásmenet nevű akciót értékelve az Inforádióban azt mondta: folytatni kell a nyomásgyakorlást, mert már nemcsak bérkérdésről van szó.

Idén beépül a kulturális dolgozók bérébe a tavaly nyújtott 20 százalékos bérkiegészítés. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint lezárultak a véglegesített bérfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetések a Pénzügyminisztériummal, a szükséges összeget idén is biztosítja a költségvetés. Ez mintegy háromezer intézmény 28 ezer munkatársát érinti.

Összesen 4 és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket a kormány - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István hozzátette: a forrásra az év elején pályázhatnak az érintettek. A tárca tervei szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

Januárban már a 15 százalékkal emelt nyugdíjakat utalja az Államkincstár, februárban pedig 13. havi nyugdíj kifizetés is lesz, ami szintén magasabb összegű. Ha az érintett bankszámlára kérte a nyugdíjutalást, akkor már január 12-én hozzájuthat a járandóságához. Ha viszont postai úton kérte az ellátást, akkor a nyugdíjkifizetési naptárban rögzített napon kapja meg a pénzt.

Olajszállítási szerződést kötött a Mol és a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat. A március 31-ig hatályos szerződés félmillió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Krk szigeti Omišaljtól a magyar határig, továbbá 149 ezer 385 köbméter nyersolaj tárolását Omišaljban és Sziszeken.

Az orosz erőknek sikerült elfoglalni egy Bahmut város melletti falut - közölték a helyi oroszpárti szakadár hatóságok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy a Bahmut és Szoledar közötti zóna "a front egyik legvéresebb hadszíntere". A kelet-ukrajnai Sevcsenkove faluban egy orosz rakétacsapásban meghalt egy 60 éves nő, és többen megsebesültek. Reggel (hét) több ukrajnai régióban, köztük Poltava és Harkiv megyében ismét légiriadó volt.

Vasárnap is csaknem 19 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Csaknem 6 ezren az ukrán-magyar, majdnem 13 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 280 embernek állított ki 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára - jelentette ki a területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program budapesti sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor szerint az EKF program lehetőséget ad a Veszprémnek és a Bakony-Balaton régiónak arra, hogy megjelenjen jól ismert és méltán népszerű turisztikai célpontok között. Az évad látványos ünneppel kezdődik Veszprémben január 21-én, a hétvégén 13 helyszínen 50 ingyenes program várja a városba érkezőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×