eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sorszámcsíkot ragasztanak egy forgalmi engedélybe a műszaki vizsga végén egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Jogosítvány nem kell, hogy nálunk legyen, de van, amikor rendőrt kell hívni

Január elsejétől a magyar autósoknak itthon nem kötelező maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

A rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy új évben kevesebb esethez kell majd kivonulniuk, ugyanakkor sokat segít a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője.

"A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre" – mondta.

A MABISZ szóvivője szerint

rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek.

Ha nem megfelelő adatok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja.

Nehézséget jelenthet a kölcsön és a lízingelt gépkocsik, valamint határeseteknél a baleset felelősségének megállapítása körüli vita – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke.

"A rendőrségi nyilvántartásba ezek az adatok elérhetőek.

A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személyt lehet igazolni, a gépkocsi rendszáma pedig adott"

– jelentette ki Kovács Kázmér.

Ha valamilyen okból nem tudják rögzíteni a többi személyi adatot, akkor azok lekérhetők az adatnyilvántartóból. A kölcsön- vagy lízingelt gépkocsik esetében viszont kell lennie igazolásnak a járművezetőnél arról, hogy vezetheti a kocsit. Ez ugyanis január 1-jét követően nem lesz lekérhető a központi adatbázisról.

Kovács Kázmér arra is felhívta a figyelmet, hogy külföldön a magyar autósoknak, illetve itthon a külföldieknek továbbra is maguknál kell tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×