eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben kéri az államfőt, hogy ne írja alá a szociális törvényt - a nap hírei

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra – mondta kijevi látogatásán Novák Katalin. Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke.

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra – mondta kijevi látogatásán Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin az ukrán elnök, Voldomir Zelenszkij meghívására érkezett ma (szom) a háború sújtotta országba, hogy részt vegyen a Gabona Ukrajnából elnevezésű programon, amely a holodomor 90. évfordulóján ukrán élelmiszereket szállít az éhezés által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országokba. A program keretében Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, 3,5 millió dollár értékben. A köztársasági elnök Kijevben hangsúlyozta, hogy a 90 évvel ezelőtti tragédia emlékeztet arra, hogy ma is vannak olyan emberek, férfiak, nők és különösen gyerekek, akiket éhezés fenyeget. Novák Katalin kiemelte továbbá, hogy szomszédos ország elnökeként a béke és a stabilitás alapvető fontosságú számára.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.A szervezet szerint a törvénymódosítás hatályba lépése nehezen belátható következményekkel járna a rászoruló polgárok életére. A létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget. A levél hangsúlyozza, hogy a törvénymódosításról széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd, valamint részletes hatásvizsgálatok elkészítése és nyilvánosságra hozatala nélkül döntöttek.

Azonnali kormányzati segítségre van szükségük az önkormányzatoknak a Párbeszéd szerint. Az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint ketyeg a rezsibomba, és ha felrobban, annak súlyos következményei lesznek a magyar családok számára. Szabó Zsolt, aki egyben Dunaújváros alpolgármestere is a Párbeszéd hivatalos közösségi oldalán közzétett videóban fogalmazott így. Hozzátette: követelik a kormánytól, hogy azonnal nyújtson segítséget Magyarország összes önkormányzatának, mentesítse őket adófizetési kötelezettségeik alól, hogy saját működésükre fordíthassák az így felszabaduló pénzt, illetve kapják meg a látszatberuházások forrásait is.

A szocialisták álláspontja szerint a magyar családoknak szüksége van az uniós forrásokra a válságban. Az MSZP delegációja a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakcióvezetőjével tárgyalt. Arra kérték, hogy a Magyarországnak járó források ügyében segítsen a közös szocialista álláspont kialakításában. Egy olyan menetrend kialakítása is cél, amelynek teljesítésével rákényszerítik Orbán Viktor miniszterelnököt a jogállami normák betartására és a korrupciómentességre.

Az LMP szerint történelmi bűn, hogy a kormány 50 évvel ezelőtti módszerekkel kezelné az energiaválságot. Az ellenzéki párt Országos Elnökségének tagja, Érd alpolgármestere a párt Facebook-oldalán úgy fogalmaz: az energiaválság egyetlen valódi megoldása az energiafüggetlenség, amelyre Magyarországon, mint Európa számos más országában sincs más út, mint a radikális zöld fordulat. Tetlák Örs hangsúlyozta: Magyarország előrébb tartana, ha az elmúlt évtizedben szigetelték volna az épületeket, illetve érdemi lépéseket tett volna a kormány a megújuló energiaforrások felhasználására.

Feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete. A cél, hogy tavasszal zökkenőmentesen adhassák be a gazdálkodók az egységes kérelmeiket – mondta az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek. Nagy István hozzátette: a tervek szerint a gazdálkodók november végétől megismerhetik a közvetlen támogatások nemzeti végrehajtási szabályainak első változatait. A közös agrárpolitika új szabályrendszere a jövő év elején lép életbe. A magyar stratégiai terv ötéves költségvetése több mint 6000 milliárd forint, ebből több mint 3400 milliárd forintot az Európai Unió, a fennmaradó részt a magyar állam biztosítja.

Pénteken több mint 11.500-an érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Több mint 6 ezren az ukrán-magyar, és csaknem 5 és fél ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 170 embernek állított ki 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 84-en, köztük 31 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke. A Magyar Úszó Szövetség elnökét egyetlen jelöltként 75 igen, 5 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett választották meg a szervezet szombati közgyűlésén. A voksolásra azért volt szükség, mert az eddigi alelnök, Schmidt Gábor a helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott posztjáról.

A Liget projekt épülete, a Magyar Zene Háza nyerte az egyesült államokbeli Architectural Design of the Year elismerést. A 2015-ben alapított díj azzal a céllal jött létre, hogy segítsék a minőségi építészet elismertségét és bemutatását világszerte. Idén 65 országból érkeztek jelölések. Baán László hozzátette: a megnyitás óta eltelt tíz hónapban már több mint 800 ezren látogattak el a Magyar Zene Házába.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×