INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

a nap hírei

helyreállítási alap

napinfó

Mikuláskor dönt az unió, kinyílik-e a pénzes puttony Magyarországnak – a nap hírei

Infostart / InfoRádió

December 6-án szavaznak az uniós pénzügyminiszterek a magyar helyreállítási alap forrásairól. Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában. Összesen 9 millió 200 ezerre nőtt a kitöltött népszámlálási személyi kérdőívek száma a számlálóbiztosi szakasz lezárásával.

December 6-án szavaznak az uniós pénzügyminiszterek a magyar helyreállítási alap forrásairól. Ez derül ki az Ecofin ülésének hivatalossá vált napirendjéről. A magyar kormány összesen 17 jogszabályt módosított annak érdekében, hogy hozzájusson az uniós forrásokhoz. Az Ecofin december 6-i ülésének napirendjén szerepel két olyan téma is, amit a magyar kormány eddig határozottan elutasított: a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás.

Már holnap szavazhat az új minisztériumokról az Országgyűlés. Az előterjesztést kivételes eljárásban tárgyalják a képviselők. Az erről szóló törvényjavaslatot ma nyújtotta be a parlamentnek Orbán Viktor miniszterelnök. Az előterjesztés értelmében önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre Lantos Csaba vezetésével, és tárcát kap Nagy Márton, aki egy gazdaságfejlesztési szuperminisztériumot irányíthat. Lázár János minisztériumát átnevezik: Építési és Közlekedési Minisztériummá. az eddigi Építési és Beruházási Minisztériumról, miután a közlekedésügy is a tárcához került.

Azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a kormány a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak - közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd elmondta: a döntés közel kétezer családot érint. Ebből 1400-an budapesti bérlakásokban laknak, 532 család pedig a Magyar Honvédség kezelésében levő állami tulajdonú ingatlanokban él a fővároson kívül. A szabályozást visszamenőleges hatállyal, augusztus elsejétől vezetik be.

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A közlemény szerint az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a MOL harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett.

Március 31-éig nem fizethetnek magasabb kamatot a bankok a 3 hónapos diszkont kincstárjegy jelenleg 11,92 százalékos hozamánál - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton hozzátette: a korlátozás a pénzügyi intézmények mellett a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfeleket érinti.

Semmilyen szankció nem korlátozhatja a magyar energiaellátást, miután az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az oroszországi Szocsiban. Szijjártó Péter az Atomexpon fontos célnak nevezte az energetikai diverzifikációt, hozzátéve: Magyarország ez alatt azt érti, hogy minél több forrás álljon rendelkezésre, nem pedig bizonyos források kizárását. Úgy vélte: az atomerőművek jelentik a legmegbízhatóbb, legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb energiatermelési módot.

Lengyelország arra kéri Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben tartott tárgyalásán kulcsfontosságúnak nevezte a lépést a régió keleti szárnya szempontjából. Finnország és Svédország májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat a NATO 30 tagjából 28 már aláírta, de az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia.

Az orosz erők ismét tüzet nyitottak a nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszon városára - közölte a megyei tanács alelnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A beszámoló szerint az orosz rakétacsapások a város polgári infrastruktúráját érték.

Újabb több mint 2 millióval, összesen csaknem 9,2 millióra nőtt a kitöltött népszámlálási személyi kérdőívek száma a számlálóbiztosi szakasz november 20-i lezárásával – mondta a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Vukovich Gabriella az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: ezzel az adattal a becsült népességnek már mintegy 95 százaléka bent van a rendszerben. Az újabb adatoknál ugyanakkor lehetnek átfedések, ezt ellenőrzik majd a KSH munkatársai. Korábban online október 19-ig az érintett mintegy 5 millió cím 63 és fél százalékából, 3,2 millió címről összesen csaknem 7 millió személyi kérdőív érkezett a rendszerbe.

A Hold felszínét 130 kilométernyire közelítette meg az Orion űrhajó, majd folytatta útját a Holdon túlra. A szerdán indult Orion ezzel első tesztrepülése során most közelítette meg legjobban a Holdat, amelyre a következő években legénységgel a fedélzetén tér majd vissza. A NASA Artemis programjának célja, hogy hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas űrállomást hozzon létre a Holdon, amely segítheti az első emberi küldetést a Mars felé.

Januártól újabb két állomáson, a Deák Ferenc téren és a Ferenciek terén is megállnak a szerelvények a felújítás alatt lévő 3-as metróvonalon - közölte a BKV. Az érintett állomásokon napokon belül megkezdődnek az átadás-átvételi eljárások. A felújítási munkák még négy helyszínen - a Lehel tér, a Nyugati pályaudvar, az Arany János utca és a Nagyvárad tér állomáson zajlanak.

Kapcsolódó hang

Napinfó – 2022. november 21.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018