eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Alig van ép fogazatú iskolás gyerek Magyarországon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában idén 10 vidéki városban és a fővárosban, összesen 3300 gyereknek nézték át a fogait ingyenesen, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretén belül. A kulcs a megelőzés - lenne.

Autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt adományozott az OTP Bank a Gyermekmentőnek 1995-ben.

A buszban önkéntes fogorvosok ingyenes fogászati szűrést végeznek Magyarországon és határon túli területeken, mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól.

A vizsgálat után ajándékot is kapnak a résztvevők: fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogmosó pohár került idén a csomagokba.

Az idei tapasztalatok

2022-ben 11 állomása volt a roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó.

A fogorvosok elmondása alapján

lyukas tej- és maradó fogak, fogkövek és foghiányok nagy számban fordultak elő már az elsős korosztálytól kezdve nyolcadik osztályig. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak.

A mértéktelen cukor,- chips-, és szénsavas üdítőital fogyasztás nagyban hozzájárul a gyerekek rossz fogaihoz.

  • Nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget,
  • kevés vizet isznak, és
  • a fogápolási szokásaik is helytelenek.

Azt is sok helyen tapasztalták, hogy a gyermekek fogmosás helyett csak szájvizet használnak, ez azonban nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást – olvasható az OTP csütörtöki közleményében, amelyben nem győzik hangsúlyozni, a megelőzés kulcsfontosságú.

Az idei szűréseken megjelent gyerekeknek több mint a felének volt szuvas foga.

A fogorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy ha már a tejfogak nagyon rosszak, akkor a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×