eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Új kezdet Háza nappali melegedőjében idejét töltő nő 2021. február 10-én. A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe február 12-én délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.
Nyitókép: Kovács Tamás

A túlélés határára sodródtak a szociális intézmények a rezsiárak miatt

A sokszorosára emelkedett rezsiszámlák a hajléktalanellátó intézményeket is spórolásra kényszerítik, ezt pedig a rászorulók is megszenvedik – mondta az InfoRádiónak a Csak Egyet Szolgálat nappali melegedőjének vezetője.

A Csak Egyet Szolgálat normatív támogatásának értéke már nem ugyanaz, mint 10-12 évvel ezelőtt. Mára nagyon nehéz feladat lett kigazdálkodni a bérleti díjat, a rezsit, valamint a bérköltségeket – mondta Kunszabóné Pataki Panni, és megjegyezte, az eddigi legnagyobb rezsiszámlájuk 180 ezer forint volt a leghidegebb hónapban, most azonban úgy tudtak csak szerződni az MVM-mel, hogy akár 2,5 millió forintig is elmehet egyhavi számlájuk, ami számukra kifizethetetlen.

A szolgálat vezetője jelezte: a szociális intézményeknek nincsenek tartalékaik, többük ezért már a bezárás szélén áll; nem fűtenek megfelelően, de a zuhanyzásra is csak nagyon korlátozottan van lehetőség bizonyos intézményekben.

Nincs mód tévézésre, internetezésére vagy a mobiltelefonok töltésére sem

– sorolta. A Csak Egyet Szolgálat abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nyáron férőhelyszámot bővített, amiért visszamenőleg is kapott kompenzációt, ezért van némi tartaléka. Nem tudják ugyan, hogy ezzel túlélik-e az egész fűtési szezont, de egy kicsit több reményük van, mint a többi intézménynek – fogalmazott Kunszabóné Pataki Panni.

A vezető érdeklődésünkre azt is elmondta: szolgálatuk nem kényszerült az ellátás csökkentésére, mert nemcsak a normatívából gazdálkodnak, hanem az alapítvány adományozói is segítik a munkájukat.

Kunszabóné Pataki Panni kiemelte,

a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz akár csak fél évre előre kalkulálni.

Mint mondta, a Csak Egyet Szolgálat fél évvel korábban elkezdte átszervezni a támogatási formáit, látva, hogy az infláció miatt a pénz egyre inkább elértéktelenedik. Éppen ezért már arra gyűjtenek felajánlásokat, hogy konkrét termékeket (vaj, kenyér stb.) szerezzenek be.. Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy az emberek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, de remélik, hogy túliék a mostani fűtési szezont.

A szociális szférában mintegy százezer ember dolgozik, egymillió embert ellátva, tehát muszáj, hogy legyen valami elképzelés a szociális rendszer megsegítésére az állam részéről – emelte ki. A szakember reméli, hogy amíg kitart a tartalék, addig jön is majd az ötlet.

Azt is elárulta, hogy a szolgálat tartalékai egy részét arra szabadították fel, hogy a fűtési rendszerűket korszerűsítsék, így csökkentve a rezsiköltségeiket.

„Már voltunk nagyobb bajban, volt, hogy másnap visszavittük a fizetést,

hogy legyen miből enni adni az embereknek, és azt is valahogy túléltük” – fogalmazott Kunszabóné Pataki Panni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×