INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

internet hungary

nmhh

digitális

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszédet mond a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából rendezett, Csoda vagy szükségszerűség? című kétnapos konferencia nyitónapján a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2019. november 7-én.

Az NMHH szerint nem csak az állam dolga, hogy rend legyen az interneten

Infostart / MTI

Koltay András elnök úgy látja, a médiaszabályozás "alapvető mítoszai" ma is érvényesek.

Az internet szabályozása az állami szervek és a piaci szereplők közös felelőssége - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Siófokon.

Koltay András az Internet Hungary című kétnapos konferencia megnyitóján kifejtette: az internet ellenáll a hagyományos szabályozási megközelítésnek, és ez közös felelősséget telepít - a jogrendszer szintjén is - az állam egyes szerveire, a piaci szereplőkre, és magukra a felhasználókra, fogyasztókra is.

Kitért arra, hogy a médiaszabályozás "alapvető mítoszai" ma is érvényesek:

ma is azonosíthatók a piaci hibák, a monopóliumra való hajlam, azok a veszélyek, amelyeket a közösség szenvedhet el, és ma is fontos a szabályozás biztosította egyéni szabadság és közérdek.

Azt mondta, a hatóság szerepe átalakulóban van. 2010-ben - az akkori médiatörvényt érő kritikák szerint - az online média szabályozása még "ördögtől valónak" tűnhetett, az elmúlt tizenkét évben azonban az Európai Unió is egyre jobban fordul az internet szabályozása felé - tette hozzá.

Felidézte: az audiovizuális irányelv 2018-as módosítása - a hagyományos média mellett - már tartalmazza a videomegosztókat, az október végén elfogadni tervezett, digitális szolgáltatásokról szóló törvény (Digital Services Act) az online platformokat szabályozza, és két hete szivárgott ki az EU médiaszabadságról szóló törvénytervezete, amely egy sor klasszikus médiaszabályozási kérdést kíván európai szinten harmonizálni.

A hatóság elnöke közölte, az NMHH feladata lesz meghatározni, hogyan lehet fellépni a magyar joghatóságon kívül eső, nagy videomegosztókkal, online platformokkal szemben, és számon kérni az előírásokat a versenyhátrányban lévő, magyar joghatóság alatt lévő szolgáltatásokon.

Koltay András beszélt arról is, a hatóság olyan ügyekben is próbál segítséget nyújtani, mint a gyermekvédelem, a médiatudatosság, a fogyasztóvédelem és az online platformokkal kapcsolatos problémák kezelése. A NMHH az elmúlt hónapokban ezekkel kapcsolatos programokat indított el, amelyeknek remélhetően rövid időn belül látható eredményük lesz - fűzte hozzá.

A konferencia címére (Digitális teremtés - a paradicsom másik oldala) utalva megjegyezte: ma sincs két világ, "a digitális világ nem tud kiszabadulni a valóságból".

"Ha az internet sodró erejére, a kultúrát, társadalmat átalakító hatásaira gondolunk, és arra, hogy Magyarország sokszor milyen védtelenül tud állni az ilyen erejű behatásokkal szemben, nem túlzás azt mondani, hogy a tét a magyar kultúra, a működő demokrácia, az egészséges lelkületű magyar társadalom fennmaradása" - fogalmazott az NMHH elnöke.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018