eur:
387.98
usd:
358.24
bux:
0
2024. február 23. péntek Alfréd
Stég Balatonfenyves közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: Varga György

Hiába a sok eső, még mindig csökken a Balaton vízszintje – itt a magyarázat

Az elmúlt hetek esői után is alacsony a Balaton és a Velencei-tó vízszintje. Az okokról és a vízállások várható alakulásáról Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt az InfoRádióban.

Bár a nyárhoz képest az elmúlt napokban már sok csapadék esett, még mindig nagyon várjuk a további esőt – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A mostani csapadék arra elég, hogy a vízgyűjtő területen emelje a talajvíz szintjét, egyelőre még nem kezdődött meg a "lefolyás" a tavakba, így a Balatonba vagy a Velencei-tóba. Ezzel is magyarázható, hogy a vízszintjük az elmúlt két hétben nemhogy emelkedett volna, hanem eleinte még csökkent is és csak az utóbbi napokban stagnál.

Augusztus 25-én 75 centi a volt a vízállás Siófoknál, hétfő reggel, szeptember 26-án, pedig 68 centi.

Ha további esők jönnek, akkor emelkedhet csak a Balaton vízszintje.

A szóvivő tájékoztatása szerint szeptember első 15 napjában a Balaton vízgyűjtőjére 21 milliméter csapadék érkezett, "ez még mindig csak egy nagyon kis része az átlagnak. A Velencei tónál 34 milliméter hullott, de ez sem elég a vízszint növekedéséhez".

Kizárt, hogy bármelyik nagy tó vizéből leengednének, arról van csupán szó, hogy a csapadékot még a talaj szívja be, és ezért az nem jut el a tóba. Arról már nem is beszélve, hogy a párolgás is jelentős még.

A Balatonnál nem szélsőségesen alacsony a vízállás, a 70 centi szinte normálisnak mondható. Az elmúlt száz évben több tucatszor volt ilyenre példa.

A Tiszánál 2-3 méteres vízszintemelkedés indult el, de ez még nem árhullám, mert a víz a rendes mederben folyik. A Duna is kap már csapadék-utánpótlást, bár alacsony a vízállása, de már másfél méterrel magasabb, mint augusztus végén.

A Dunánál további eső várható, amely szűk egy hét után éri el majd Magyarországot, de ahogy a szóvivő fogalmazott: a meteorológusok csak a lehullott csapadéknak hisznek, annak ellenére, hogy szeptember végén sok esőre számítanak a két nagy folyónk vízgyűjtőterületén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Össztűz alatt Olaf Scholz – már a saját párttársai is támadják

Nemcsak az ellenzéki konzervatívok, hanem a kormánykoalíció három pártjának parlamenti frakciói is sürgetik Olaf Scholz kancellárt, hogy áldását adja a legkorszerűbbnek számító Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő szállítására. Kijevből csatlakozott a "táborhoz" Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere. A kancellár továbbra is hajthatatlan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Komoly emelkedéssel zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek - a chipgyártó árfolyama végül több mint 16 százalékos pluszban fejezte be a napot. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában viszont az előjelek alapján mérsékelt emelkedéssel indulhat majd a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×