eur:
394.62
usd:
369.51
bux:
65597
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Átírta a terhességmegszakítás szabályait a szaktárca

A rendelet csütörtökön lép hatályba.

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtási rendelet 4. számú mellékletét, vagyis a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot – írja a 24.hu.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletben előírják, hogy a várandós nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy "az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta".

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” a szívhang,

vagyis a rendelet ennek meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

Egyébként ezt Dúró Dóra már régóta szerette volna elérni. Azzal, hogy az abortuszra jelentkező nőknek mutassák meg döntésük előtt magzatuk szívhangját, szerinte azt lehet elérni, hogy csökkenjen a terhességmegszakítások száma. Az ügyben a Mi Hazánk politikusa májusban a parlamentben is felszólalt az ügyben – emlékeztetett a hvg.hu. Erre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára reagált, aki arról beszélt, hogy az ember életében a gyerek a legnagyobb ajándék, a kormány pedig 2010 óta a családbarát szemléletet tette a legfontosabbá, ami minden mutatóban eredményeket hozott. Dúró javaslatáról azonban nem beszélt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×