eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

PSZ: a nyugdíjas tanárok foglalkoztatása legfeljebb tűzoltásra elég

Kedden tárgyal a szakszervezetek sztrájkbizottsága a kormánnyal. Azt ígérik, hogy ha addig nem kapnak elfogadható ajánlatot, munkabeszüntetések jönnek szeptemberben.

Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, van, ahol a nyugdíjas kollégákkal valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a PSZ országos vezetőségi tanácskozása után.

A lap felidézi, hogy a kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják, amire korábban teljes állás mellett nem volt lehetőség.

A PSZ alelnöke úgy látja, jelentős, 45 százalékos béremelés nélkül nem lehet a pályát vonzóvá tenni a fiatalok számára. Arról számolta be, hogy a megyei vezetőktől érkező visszajelzések alapján a nyugdíjas visszafoglalkoztatottakkal a pályát az elmúlt hónapokban elhagyók pótlása oldható meg legfeljebb,

a 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.

Vannak megyék, például Borsod, ahol több nyugdíjas korú jelezte, hogy újra munkába állna, tudnak 81 éves fizikatanár visszatérőről is. A többség nem teljes állásba jönne, inkább óraadó lenne heti 14 órában, így mentesülnek számos többletfeladat alól, nem oszthatják be őket például helyettesíteni, ügyelni, ebédeltetni, nem kell értekezleteken részt venniük.

„Egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat” – fogalmazott a PSZ alelnöke.

A PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága legközelebb kedden tárgyal a kormánnyal,

ha addigra sem kapnak elfogadható ajánlatot elsősorban a bérrendezés ügyében, azt ígérik, már szeptemberben munkabeszüntetések jöhetnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×