INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

strand

vízimentők

vízpart

Nagy újítás terjed a Balatonnál, a fürdőzőket segíti

Nagy újítás terjed a Balatonnál, a fürdőzőket segíti

Most több, a családosok által is kedvelt strandon vezetik be.

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata sikeresen pályázott újabb mentős táblák telepítésére. Döntésük alapján a gyenesdiási strandokra állítanak táblákat, melyek a fürdőzéskor, a vízben tartózkodáskor, illetve veszélyhelyzet esetén a pontos helymeghatározással segíti a strandolókat – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

"Minden táblának van egy egyedi, nyolc számjegyű azonosító száma. Az első négy a település irányítószáma, a következő nyugatról keletre haladva a településen belüli strand sorszáma, az utolsó két számjegy pedig szintén nyugattól keletre haladva jelöli, hogy az adott strandterület hányadik táblájánál, hányadik lépcsőjénél vagy tiltó részénél van a fürdőző" – magyarázta a szakértő.

Bagyó Sándor kifejtette: ez azért fontos, mert

a tapasztalatok alapján bajbajutottak az elmúlt években nem tudtak pontos helyszínt meghatározni a mentők hívásakor.

Az információs tábla másik fontos új eleme, hogy megtalálható rajta az adott strandterület mederrajza, és az azzal kapcsolatos összes információ. A vízügyi hatóság segítségével készített vázlatrajzon szerepel a part távolsága, a víz várható mélysége és a meder kialakítása is, így a fürdőzők vagy a gyerekeket felügyelő szülők tudják, milyen vízmélységre kell számítaniuk.

A mentőöv program néhány évvel ezelőtt kezdődött a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság ötlete alapján. Az első projektben még öt településen helyezték ki a táblákat, melyek azóta is ott vannak.

"Nyilván a szezon lezártával ezeket összeszedik a kollégák. A táblákat nagyon biztonságos módon, talajcsavarral telepítik - így az alsó élük nem sért senkit -, továbbá megfelelő magasságba helyezik őket" - mondta.

Bagyó Sándor szerint a táblák száma növekszik, és bíznak abban, hogy minden strand élni fog ezzel a lehetőséggel. Ez részben annak függvénye, hogy ki milyen módon tudná a projektet finanszírozni, a táblákhoz pályázati pénzt keresni vagy szponzort találni.

"Nagyon szeretnénk, hogy a táblák egységes módon mindenhol információt nyújtsanak bajba kerülteknek és a segítőknek" – tette hozzá a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Új táblák segítik a fürdőzők tájékozódását a vízben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018