eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hortobágy, 2020. február 6. Fehér gólya (Ciconia ciconia). Portré a jelenleg gondozott madarakról. Húsz éve gyógyítanak és szolgáltatnak a Hortobágyi Madárkórházban. Az elmúlt két évtizedben országos madármentő hálózatot építettek, ahol rendszeres ambuláns ellátást végeznek a változó számú, de megközelítőleg 1300 gyógyuló madáron. A hortobágyi kórházban évente 2000 eset kerül felvételre főként áramütés, mérgezés vagy közúti gázolás miatt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

„Tavi bénulás” pusztítja a madarakat – képek

A rendkívüli aszály hatására megjelent a botulizmus.

„Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben” – mondja a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) vezetője, aki munkatársaival a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbányagödör-tó partjáról egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat szedett össze.

Kiss Balázs szerint a tünetek alapján nem is kérdéses, hogy a sekély, felmelegedő vízben felszaporodó baktériumok termelte rendkívül súlyos idegméreg, a botulin betegítette meg és pusztította el az állatokat – írja a Népszava.

A madárpusztulásra és a megbetegedésekre a hétvégén figyeltek fel, eddig több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólytöcsöt sikerült befogni és tüneteiket kezelni, ám számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a területen. Ugyanakkor a szakember szerint a láthatónál lényegesen nagyobb az elhullás, és nem csak a madarak pusztulnak. Már kezdeti mérgezéses tüneteket mutató őzbakot is megfigyeltek.

A természetvédők folyamatosan járják a területet és gyűjtik be a beteg állatokat. Kiss Balázs szerint szinte biztos, hogy a hőséggel és a vízes élőhelyek leapadásával országszerte nőni fog az ilyen botulin mérgezések száma. Az országot sújtó aszályban ugyanis a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává sűrűsödhetnek és ezekben a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizekben elszaporodhat a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktérium.

Szakmai berkekből egyelőre nem tudnak országosan a botulinmérgezésekről, ám a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×