INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

inforádió

Újabb 10 pontos tervet tett közzé Orbán Viktor - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A gabonatermelés növelése érdekében ideiglenes eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól az Európai Bizottság. A maximális kapacitás ötödére csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken.

Újabb 10 pontos tervet tett közzé a miniszterelnök, amellyel elképzelése szerint Magyarország kivétel lehet a globális recesszió idején. Orbán Viktor a kormányülés után Facebook-oldalán azt írta: Magyarország megvédi határait, családalapú társadalmat épít, fejleszti hadiiparát, diverzifikálja energiaforrásait és kihasználja a technológiai váltást. A kormány emellett növelné a külföldi tőkebeáramlást, kihasználná a tranzitgazdaságban rejlő lehetőségeket és törekszik Magyarország politikai stabilitásának megőrzésére. Ehhez stabil nemzeti alapokra van szükség, amely szerinte a nemzeti gondolat és érzésvilág, valamint a kultúra. Az utolsó pont az együtt maradásról és a nemzeti ambíció megőrzéséről szól. A posztból az nem derül ki, hogy ezekkel kapcsolatban született-e döntés a kormányülésen.

A gabonatermelés növelése érdekében ideiglenes eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól az Európai Bizottság. Az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet. A testület emlékeztetett rá, hogy az unió az ukrajnai mezőgazdasági termelőknek is támogatást nyújt a termelés folytatásához és a gabonaexport újraindításához.

Isztambulban megnyitották az ukrán gabonaexport újraindítását szolgáló koordinációs központot. Török illetékesek szerint napokon belül elindulhat az első, ukrán gabonát szállító hajó a fekete-tengeri kikötőkből. Oroszország és Ukrajna pénteken írta alá a háború miatt blokkolt gabona- és műtrágyakivitelt.

Az államfőhöz fordult a vízválság miatt az LMP. A párt alapvető szemléletváltást és azonnali cselekvést sürget a kiszáradt tavak, az egyre hosszabb aszályok miatt és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdálkodók érdekében. A Jobbik is azonnali intézkedéseket követel a kormánytól az aszálykár és rendkívüli élelmiszerár-drágulás enyhítésére. Ezek között van az alapvető élelmiszerek áfájának nulla százalékra csökkentése, az öntözéses gazdálkodás támogatása, továbbá kamatmentes hitel biztosítása vetőmag és a növényvédő szerek vásárlására.

Óvatosságra inti a tűzifát vásárlókat az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Azt tanácsolják az érintetteknek, hogy vásárlás előtt tájékozódjanak a Nébih tematikus oldalán, ahol ellenőrizhetik a jogszerűtlen hirdetések adatait és a jogsértők listáját.

Országos otthonszigetelési program indítását sürgette az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan a szocialista frakció országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a programban önerő nélküli, vissza nem térítendő támogatást adjon a kormány a családoknak családi házak, társasházak, panelépületek szigetelésére, nyílászárócserére és fűtéskorszerűsítésre.

Hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához írt ki 33 milliárd forintos pályázatot a Technológiai és Ipari Minisztérium. A cél, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni és növekedjen az ellátásbiztonság.

A maximális kapacitás ötödére csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken - közölte a német üzemeltető. A Gazprom egy újabb turbina előre beütemezett leállításával indokolta a csökkentést. A német hatóságok viszont nem látnak műszaki okot a lépésre.

Vasúti dolgozók tízezrei sztrájkolnak Nagy-Britanniában, összeomlott a vonatközlekedés. A brit közlekedési ágazat munkavállalóit képviselő két nagy szakszervezet a fizetéssel, a munkakörülményekkel és a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos, régóta tartó elégedetlenség miatt hirdetett munkabeszüntetést.

Hollandiában ismét tüntetnek a gazdák a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló kormányzati tervek ellen. Több autópályán akadályozzák a forgalmat, szénabálákat gyújtanak fel, valamint trágyát és egyéb hulladékot szórnak az utakra. A kormány 40 százalékkal csökkentené a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig csaknem 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

Pénteken indul a jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A hosszútávú folyótisztító hajós versenyen 12 veterán PET-hajós csapat és jelentős számú kenus különítmény vág neki a Tiszának. A résztvevők a Tisza Cigánd és Tisza-dada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt 10 év emlékeit.

Velencéig bővült a Budapest-Balaton kerékpárút. Az átadott szakasz Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap településeket és Velencét érinti. A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal teljes 108,2 kilométeres hosszából az Etyek-Velence szakasz 32,6 kilométer hosszú.

Kapcsolódó hang

A nap legfontosabb hírei - 2022. július 27.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018