eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: Sóki Tamás

A kormány elkötelezett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák – a nap hírei

Szigorított a tankolási szabályokon a MOL és az OMV is. Harmadfokú hőségriasztást rendelt el hétfőtől az országos tisztifőorvos.

A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák – jelentette be a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával tartott egyeztetés után hozzátette: meggyőződtek arról, hogy az üzemidő-hosszabbításnak minden feltétele adott, 10 és 20 év közötti hosszabbítás lehetséges.

Szigorított a tankolási szabályokon a MOL és az OMV is. Magyar rendszámú személyautóval legfeljebb ötven litert lehet tankolni hatósági áron a társaságok kútjainál, kannába pedig csak piaci áron lehet üzemanyagot tölteni. Ha az üzemanyagtartályába, illetve a kannába tankolás egy tranzakció keretében történik, úgy a teljes mennyiségére a piaci árat kell fizetni.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el hétfőtől az országos tisztifőorvos. Az intézkedés hétfő nulla órától csütörtök éjfélig érvényes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül. Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban.

Magyarország készen áll a kompromisszumra az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon annak érdekében, hogy hozzáférjen az uniós forrásokhoz – nyilatkozta a miniszterelnök politikai igazgatója a Reuters hírügynökségnek. Orbán Balázs ugyanakkor hozzátette: a Bizottság kifogásainak homályos megfogalmazása akadályozza a munkát. Szerinte a problémákat gyorsabban meg lehetne oldani, ha az Unió végrehajtó testülete világossá tenné, hogy pontosan mit és hogyan akar megváltoztatni.

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben. Szijjártó Péter a grúz tárcavezetővel közös tájékoztatóján azt mondta: a tagjelölti státusz megadásának elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros. Szijjártó Péter hozzátette, hogy ebben a helyzetben Magyarország tovább fokozza a Grúziának nyújtott támogatását, és mindent meg fog tenni az együttműködés erősítése érdekében.

Az Állami Számvevőszék szerint a jegyzők nem tettek meg mindent az önkormányzatoknak bevételt jelentő helyi iparűzési adó beszedéséért 2018 és 2020 között. Ez pedig veszélyeztethette az önkormányzati feladatok finanszírozását. Az ÁSZ vizsgálata megállapította azt is, hogy a jegyzők nem végeztek adóellenőrzést, nem határoztak meg célokat, elvárásokat, ily módon nem járultak hozzá a helyi iparűzési adóbevételek teljesítésének eredményességéhez.

Nyílt levélben az államfőhöz fordult az LMP a Sajó védelmében. Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke arra kérte Novák Katalint: vesse latba befolyását a súlyos környezetpusztítás megállítása érdekében. Keresztes László Lóránt levélben írt a Sajón Szlovákiában kialakult súlyos ökológiai katasztrófáról, a folyó élővilága egy hosszú szakaszon teljesen kipusztult, a szennyezés pedig nem állt meg a határon, immár a magyarországi szakaszon is mérhető a víz károsanyagtartalmának határérték feletti szintje.

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 507.500 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 518.500 forint volt – közölte a KSH. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 349.700 forintot ért el, kedvezmények nélkül 337.500 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Országosan mintegy 28 ezer számlálóbiztos jelentkezését várják a települési jegyzők az októberben kezdődő népszámláláshoz. A Központi Statisztikai Hivatal a települési, illetve a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen elindította a számlálóbiztosok toborzását. A munkalehetőségre a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban jelentkezhetnek az érdeklődők.

Nem változik a BKK-vonaljegyek és bérletek ára, de a turisták által vásárolt termékek, valamint a pótdíjak összege emelkedik - közölte közösségi oldalán a főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja Karácsony Gergely előterjesztését. A javaslat szerint a 24 órás napijegy ára 2.500 forintra emelkedne, a Budapest 72 órás jegy 5.500 forintba kerülne. Az eddig 8 ezer forintos helyszíni bírság 12 ezer forintra emelkedne, a nem helyszínen fizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra nőne. Az új tarifák szeptember elején lépnének hatályba. Az emeléstől 800 millió forint bevételt vár a főváros.

Újabb 6 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel 12-re nőtt az igazolt esetek száma Magyarországon. A betegek valamennyien férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük Budapesten él. A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyiküknél sem szükséges.

A bolgár parlament megszavazta, hogy Szófia visszavonja az Észak-Macedónia és Albánia uniós csatlakozását akadályozó vétót. A parlament feltételül szabta egyebek mellett, hogy Szkopje garantálja alkotmányosan az Észak-Macedóniában élő bolgárok jogait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×