eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Utazási korlátozások Európában – itt vannak a gyakorlati tudnivalók

A magyarok legkedveltebb idei nyári úticéljain, Horvátországban, Görögországban, Olaszországban és Ausztriában megszűntek a beutazási korlátozások, már oltási igazolványt sem kérnek a turistáktól, maszkot azonban még érdemes csomagolni.

Kezdődik a nyaralási szezon, és két év Covid-járvány után, amikor lezárások, korlátozások akadályozták az utazást, most úgy tűnik, nincs akadálya a külföldi üdülésnek, ugyanakkor érdemes odafigyelni, mert országonként igencsak eltérők maradtak a szabályok.

"Ha az egész világot tekintjük, akkor nagyon sok helyen vannak még szigorú korlátozások, ha az Európai Unió kedvelt üdülőparadicsomait, akkor is jó pár helyen érvényben vannak még kemény beutazási szabályok és egészségügyi előírások" – mondta érdeklődésünkre Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő, az InfoRádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztő-műsorvezetője.

Példaként említette, ha valaki Bécsbe megy, akkor legyen nála mindenképpen FFP-2 maszk is, mert bizonyos területeken szigorúbb szabályok érvényesek, így ha tömegközlekedési eszközre szállunk fel vagy kórházba kerülünk, fel kell venni a maszkot, ezért azt javasolja, hogy

a maszk mindenképpen kötelező kelléke legyen a nyaralásnak.

Franciaországban most is szükséges elméletileg az Európai Unió által elfogadott oltás vagy a fertőzésen átesés igazolása, és a magyar oltásigazolás nem fogadják el, valamint az orosz vakcinát sem. "A gyakorlatban ha valaki szárazföldi úton közelíti meg a kedvelt üdülőparadicsomokat, akkor nem szokták elkérni ezeket az igazolásokat, de nyilván jogkövető magatartást kell tanúsítaniuk" – tette hozzá.

Horvátországba sem oltási igazolvány, sem előzetesen elkészített teszt nem kell, és már a maszkot sem kell viselni, de Kiss Róbert Richárd arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig legyen nálunk maszk, mert a tavalyi időszak tapasztalataiból okulva a különböző lazításokat bármikor követheti szigorítás.

Görögországba gond nélkül be lehet utazni, nem kell igazolni azt, hogy van-e oltásunk, és szeptemberig érvényesek ezek a rendelkezések. A szakértő szerint maszk mindenképpen legyen nálunk, egészségügyi intézmények egy részében ezt még kérik.

Olaszországban még kell a maszk, nemrég törölték csak el a regisztrációs kötelezettség, és egy hónapja még a szabad téren lévő éttermekben is elkérték az oltási igazolást. "Ott még viszonylag friss az, hogy szabadabban tudunk mozogni, de a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi létesítményekben még maszkviselési kötelezettség van, itt mindenképpen ügyelni kell erre" – figyelmeztetett a szakember.

Bulgária tengerpartja is népszerű a magyar utazók körében, ott országspecifikus az, hogy kell-e védettségi igazolás, a magyar állampolgárok szabadon beutaznak Bulgáriában és előzetes regisztráció sem szükséges.

Fontos még, hogy az Európai Unió repülőterein már nem kötelező a maszkhasználat, a repülőjáratokon sem, de a légitársaságok ennél szigorúbb feltételeket megállapíthatnak.

"Azt hallom meg azt tapasztalom, hogy gyakorlatilag ha valaki nem vesz fel maszkot, akkor nem nagyon szólnak rá. Annyira nem veszik komolyan, mint abban az időszakban, amikor a rendőr vitte el, ha valaki nem volt maszk" – mondta Kiss Róbert Richárd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×