eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2021. november 24-én. Szemben Karácsony Gergely főpolgármester (b4) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet  (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kibékült a DK és a Momentum, nem marad el a fővárosi közgyűlés

Megegyezett a két párt a fővárosi posztok elosztásáról, 16 órakor kezdődhet a rendkívüli ülés.

A 444 információi szerint a két párt között megszületett a megállapodás, ami az időközi választásokról szól, így nem ismétlődik meg az előző heti eset, amikor határozatképtelen volt a fővárosi közgyűlés. A konfliktus oka az volt, hogy a Momentum két önkormányzati politikusa is országgyűlési képviselő lett Újbudán. Orosz Anna, a kerület momentumos alpolgármestere és Bedő Dávid, a párt önkormányzati képviselője is a parlamentet választotta a helyi hivataluk helyett.

A Demokratikus Koalíció azonban nem szerette volna, ha mindkét, korábban egyéni önkormányzati mandátumot nyert momentumos politikus helyén ismét egy párttársuk lenne az ellenzék közös jelöltje. A momentumosok szerint azonban ezzel a húzással a DK veszélyeztetné az ellenzéki győzelmeket, ezért ragaszkodtak hozzá, hogy Gyurcsány Ferencék tartsák magukat a korábban, 2019-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében ezek momentumos körzetek maradnak. A párt válaszképpen nem támogatta volna a DK új jelöltjét a főpolgármester-helyettesi posztra, emiatt maradt el az előző közgyűlés is.

Most a megállapodás az lett, hogy a Momentum mégis megszavazza Bősz Anett főpolgármester-helyettesnek, Gy. Németh fővárosi képviselői helyét pedig a DK-s Élő Norbert veszi át. Újbudán pedig a momentumos jelöltek indulhatnak, és megtarthatják az alpolgármesteri helyet is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×