eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2021. november 24-én. Szemben Karácsony Gergely főpolgármester (b4) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet  (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kibékült a DK és a Momentum, nem marad el a fővárosi közgyűlés

Megegyezett a két párt a fővárosi posztok elosztásáról, 16 órakor kezdődhet a rendkívüli ülés.

A 444 információi szerint a két párt között megszületett a megállapodás, ami az időközi választásokról szól, így nem ismétlődik meg az előző heti eset, amikor határozatképtelen volt a fővárosi közgyűlés. A konfliktus oka az volt, hogy a Momentum két önkormányzati politikusa is országgyűlési képviselő lett Újbudán. Orosz Anna, a kerület momentumos alpolgármestere és Bedő Dávid, a párt önkormányzati képviselője is a parlamentet választotta a helyi hivataluk helyett.

A Demokratikus Koalíció azonban nem szerette volna, ha mindkét, korábban egyéni önkormányzati mandátumot nyert momentumos politikus helyén ismét egy párttársuk lenne az ellenzék közös jelöltje. A momentumosok szerint azonban ezzel a húzással a DK veszélyeztetné az ellenzéki győzelmeket, ezért ragaszkodtak hozzá, hogy Gyurcsány Ferencék tartsák magukat a korábban, 2019-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében ezek momentumos körzetek maradnak. A párt válaszképpen nem támogatta volna a DK új jelöltjét a főpolgármester-helyettesi posztra, emiatt maradt el az előző közgyűlés is.

Most a megállapodás az lett, hogy a Momentum mégis megszavazza Bősz Anett főpolgármester-helyettesnek, Gy. Németh fővárosi képviselői helyét pedig a DK-s Élő Norbert veszi át. Újbudán pedig a momentumos jelöltek indulhatnak, és megtarthatják az alpolgármesteri helyet is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×