eur:
395.4
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Babaváró: minden korábbinál többe kerül, ha mégsem jön a gyerek

Megközelítette a 7 százalékot a babaváró hitel június elején közzétett referenciakamata, ami több mint egy százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. Így még a rendeletmódosításból fakadó alacsonyabb büntetőkamat ellenére is jelentősen nagyobb büntetésre számíthatnak a feltételeket nem teljesítő igénylők, mint a program során eddig bármikor – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Soha nem látott mértékben emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, a május elején közzétett 5,87 százalékról 6,94 százalékra. Emiatt a gyermekvállalás nem teljesülése esetén a visszafizetendő összeg is jelentősen nő, annak ellenére, hogy a büntetőkamat mértékét április végétől számítva csökkentette a kormány egy százalékponttal – emlékeztet a Bank360.hu.

Mint olvasható, a babaváró hitel ügyleti kamata a kamattámogatás időszakában 8,63 százalék, ami a júniusi igénylőkre vonatkozik a május elején közzétett referenciakamat alapján. A júliusi igénylőknek azonban már a magasabb referenciamutató alapján számított, 10,02 százalékos érték kerül be a szerződésébe. A kölcsönt ettől függetlenül kamatmentesen kezdhetik el törleszteni, és ez így is marad, ha teljesítik a támogatás feltételeit.

A babaváró támogatás egyik fő feltétele, hogy az igényléstől számított öt éven belül gyermeket kell vállalnia a házaspárnak. Ez történhet természetes úton, örökbefogadással, de az is megfelel, ha az öt év leteltével éppen állapotos a feleség és legalább a második trimeszterben van.

Ha a feltétel mégsem teljesül, akkor az első öt évben igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. A júniusi igénylőknek ez az összeg 3,89 millió forint a Bank360.hu babaváró hitel kalkulátora szerint, a júliusi igénylőknek viszont még ennél is jelentősen magasabb összeggel kell számolniuk a több mint egy százalékpontos kamatemelés miatt.

A júliusban szerződők büntetése akár a 4,5 millió forintot is meghaladhatja,

ami a program indulásakor jellemző 2 millió forintos összegnek már több mint a kétszerese.

Az alábbi diagram a babaváró hitel referenciakamatát, illetve 10 millió forintos hitelösszeg felvétele esetén az első öt év után visszafizetendő támogatás mértékét ábrázolja a program indulásától számítva:

Látható, az ügyleti kamat egy százalékpontos csökkentése csak ideiglenesen tudta visszafogni a büntetés mértékét, az intézkedés arra volt elég, hogy a májusi igénylőknek ne emelkedjen a kamat, illetve az azóta megkötött szerződésekben szereplő büntetőkamatot tudja valamelyest mérsékelni – teszik hozzá. Az eredeti feltételekkel számolva a júliusi igénylőknek már közel 5 millió forintos büntetéssel kellene számolniuk a vállalt gyermek elmaradása esetén.

A visszafizetendő kamattámogatás csak a kezdet

Ha azonban a babavárás hiába valónak bizonyul, az nemcsak azt vonja maga után, hogy az első öt évben igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, hanem azt is, hogy a futamidő hátralévő részében jelentősen megnő a törlesztőrészlet. A június elején közzétett referenciakamat alapján 10 millió forint igénylése esetén az induló 46 ezer forintos havi törlesztőrészlet csaknem a duplájára emelkedhet az ötödik év után, meghaladhatja a 87 ezer forintot – kalkulálta ki a Bank360.hu. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is jelentősen emelkedni fog. A pontos összeg azonban most még nem számolható ki, hiszen azt az öt év múlva esedékes kamatforduló fogja meghatározni, addig pedig még sokat változhat a kamathelyzet – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×