eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Két év után újra lesz szóbeli érettségi, ami több gyereknek is kihívás lehet

Már csak alig három hét és kezdődnek az érettségik, két év szünet után pedig újra lesznek szóbelik. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a digitális oktatás miatt lesznek olyan diákok, akiknek nehezebben megy majd ez a fajta vizsga.

Május 2-tól június 24-ig tart az idei érettségi időszak. 2022-ben pedig ismét tartanak szóbeli vizsgákat, ez a fajta beszámolási kötelezettség a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elmaradt, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth Péter hozzátette, a szóbelik a korábban megszokotthoz hasonlóan zajlanak majd: június elején lesznek az emelt szintű szóbeli vizsgák – vizsgaközpontokban –, majd a hónap közepétől, június 13-tól veszik kezdetüket a közép szintű szóbelik.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a pandémia alatt előírt digitális tanrend a szóbelikre is rányomhatja a bélyegét. Megfogalmazása szerint

lesznek olyan diákok, akiknek nagyobb nehézséget fog okozni.

A szakértő úgy véli, hogy magyar nyelv és irodalomból minden érettségizőnek nehezebb dolga lesz, hiszen az írásbelivel ellentétben a szóbeli beszámolókhoz tételeket kell megtanulniuk, más tantárgyaknál ugyanakkor általában javít a matúra átlagán a szóbeli beszámoló, tette hozzá. Tapasztalata alapján az idegen nyelvek esetében már az írásbelik is jól szoktak sikerülni, de a szóbelik százaléka még magasabb, vagyis a diákok rendszerint javítanak. De a biológia és kémia emelt szintű szóbeliken, illetve a történelemnél is egyértelműen ez a tendencia – emelte ki.

A jelenlegi szabályok szerint nincs az érettségi vizsgákra előírt járványügyi óvintézkedés. Az oktatási hivatal azonban kézfertőtlenítő biztosítását, a személyes kontaktusok minimálisra csökkentését, valamint a szóbeliknél a vizsga nyilvánosságának kizárását javasolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×