eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az EU vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz és a hidrogén közös vásárlásába - a nap hírei

Magyarország eddig 131 ukrajnai menekült gyermeknek nyújtott kórházi ellátást. Nőtt a foglalkoztatás, míg a munkanélküliség csökkent februárban.

Az Európai Unió vezetői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat. Ezt Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke közölte Brüsszelben, a tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója után. A tagországok vezetői támogatták az Európai Bizottság azon terveit is, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a tagállamoknak, a jövő téli energiaellátás biztosítása és a növekvő költségek kezelése érdekében.

Az Európai Unió sürgősségi segélyszállítmányt, benne egészségügyi felszereléseket mentő- és tűzoltó-autókat juttat Ukrajnának és az ukrajnai menekülteket befogadó szomszédos országoknak. Az Európai Bizottság közleménye szerint a segélyszállítmány több millió alapvető egészségügyi eszközt, köztük gyógyszereket, menedékhely kialakítására alkalmas felszereléseket és élelmiszereket tartalmaz.

Jövő keddig (márc29) be kell mutatnia a Gazpromnak, hogy az érintett vevők hogyan tudják rubelben kifizetni a gázszállításokat - erősítette meg orosz elnök szóvivője. Dmitrij Peszkov felidézte: Vlagyimir Putyin elnök szerdán hét napot adott az orosz gázipari óriásnak, hogy dolgozza ki a részleteket az átállásra, a vállalatnak tájékoztatnia kell a vevőket.

Magyarország eddig 131 ukrajnai menekült gyermeknek nyújtott kórházi ellátást, a hatóságok minden érkezőről gondoskodnak, és garantálják a biztonságos körülményeket a nemzetközi humanitárius szervezetek számára. Erről a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén beszélt New Yorkban. Felszólalásában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a helyzet közvetlen biztonsági kockázatot jelent hazánk számára, ezért garantálni kell, hogy Magyarország nem sodródik bele a konfliktusba.

Vizsgálatot indítanak ENSZ-megfigyelők, miután az orosz és az ukrán támadások is, feltehetően válogatás nélkül érnek polgári és katonai célpontokat. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője azt mondta: Ukrajnában több mint 1030 civil halt meg. Matilda Bogner hozzátette: a megfigyelők több információt kaptak az oroszok által körülzárt stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban lévő tömegsírokról, amelyek egyikében feltehetően kétszáz holttestet temettek el.

Szabadon lehet felhasználni a háborús helyzettel összefüggő költségekre azt a 300 millió eurót, amit Magyarország a neki járó uniós forrásokon felül kap - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt közölte: alig több mint egy héttel az Orbán Viktor kormányfő által az Európai Bizottság elnökének írt levél után jut Magyarország újabb, jelentős uniós forrásokhoz. Úgy fogalmazott: a baloldal állítása ellenére a valóság az, hogy Magyarország tárgyal a folyamatban lévő uniós költségvetésről, a tárgyalások menetrend szerint haladnak és a partnerségi megállapodást néhány héten, hónapon belül aláírják.

Az ellenzék közös kormányfőjelöltje szerint Orbán Viktor megszégyenült tegnap Brüsszelben. Márki-Zay Péter Facebook-bejegyzésében arra reagált, hogy Orbán Viktort megszólította tegnap Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök, és nyílt kiállást kért a magyar kormányfőtől. A hódmezővásárhelyi politikus hangsúlyozta, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen. Kijelentette: az ország biztonságát a NATO és az európai szövetségesi rendszer garantálja.

A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök hazudott, amikor sajtófőnökén keresztül az állította, hogy a közbenjárásukra Magyarországnak elkezdték folyósítani az uniós támogatásokat. Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-képviselője online sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány továbbra sem kap egyetlen fillért sem abból a sok ezer milliárd forintnyi EU-s támogatásból, ami a kohéziós alapokból, az operatív programokból, az újjáépítési alapból és az ahhoz kapcsolódó olcsó hitelből tevődik össze.

Nőtt a foglalkoztatás, míg a munkanélküliség csökkent februárban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 668 ezer fő volt. Ez 118 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatási ráta 74 százalék volt, ami 2,2 százalékpontos éves növekedést jelent. A munkanélküliek száma ugyanakkor csökkent: számuk februárban 185 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta pedig 3,8 százalékos volt. Az állástalanok száma egy év alatt 33 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent.

Újra emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma világszerte. Tegnap ismét több mint másfél millió új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel már több mint 477 millióan kapták el a kórt. Magyarországon 2.439 új beteget igazoltak és 38 ember halt meg a kór szövődményeiben. Még 1.953 embert ápolnak kórházban, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 100 ezer körülire csökkent.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×