eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

Rusvai Miklós: lesznek még újabb napi csúcsok

Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A víruskutató szerint ez arra utalhat, hogy hamarosan tetőzik az ötödik hullám.

Amint arról az Infostart is beszámolt, szerdán 20 174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A múlt hétig 12 637 volt a napi csúcs (november 24.), azután viszont más országokhoz hasonlóan az omikron mutáns okozta hullám átírta a rekordokat. Múlt szerdán 14 890, rá egy napra 15 526 új fertőzöttről szólt a beszámoló. De nemcsak a naponta közölt járványadatok, hanem a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége is azt mutatja, hogy dinamikusan emelkedik a járványgörbe Magyarországon, csökkenés pedig egyik vizsgált település esetében sem mérhető.

Utóbbit illetően Rusvai Miklós víruskutató azt mondta: a szennyvízadat arra utal, hogy

még legalább tíz napig számíthatunk egy felfelé tartó tendenciára,

és február elején fog vélhetően tetőzni a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ahogyan azt korábban a szakemberek gondolták. A szakértő a fent leírtakkal egyezően emlékeztetett arra, már eddig is volt két nap, amikor átcsúszott a 15 ezres értékhatáron a napi friss fertőzöttek száma; szerinte ez újra megfigyelhető lesz, de nem csak egy napon keresztül. Rusvai Miklós arra számít, hogy a fertőzöttek számát illetően lesznek még hullámok a későbbieken is, de a kórházban ápoltak, illetve lélégezetógépen lévők számát tekintve reméli, hogy a számok messze-messze elmaradnak majd a korábbi hullámok során tapasztaltaktól.

A víruskutató szerint kijelenthető, hogy a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak, és szinte a náthához hasonlíthatók. Mint mondta, sok esetben nehezen meghatározható tünetekre – felfázás, derékfájás – panaszkodnak a betegek, vagyis nem a tüdőgyulladás és a nehéz légzés, ami megfigyelhető.

Ami a negyedik oltást illeti, Rusvai Miklós meglátása szerint azok számára mindenképp ajánlott a felvétele, akik immunhiányos betegségben szenvednek, immunrendszert elnyomó kezelésben részesülnek, többek között tehát az autoimmun betegségben szenvedőknek, a krónikus allergiával vagy asztmás problémákkal küzdőknek, illetve a leukémiás- és AIDS-betegeknek. Célszerűnek tartaná, ha a 80 év fölötti korosztály is kérné a negyedik oltás, illetve a fiatalabb korosztályban azok, akik halmozott hajlamosító betegségekben szenvednek, tehát egyidejűleg magas a vérnyomásuk, cukorbetegek és mondjuk túlsúlyosak. Továbbá azok is, akik szolgálati okokból fokozottan veszélyeztetve vannak, ide értve az egészségügyi dolgozókat vagy a koronavírus-laboratóriumok dolgozóit. „Másoknak fölösleges” – mondta.

A víruskutató megismételte korábbi véleményét, miszerint

az omikron variánssal véget érhet a pandémia, legalábbis abban a formában, ahogyan az elmúlt években volt tapasztalható.

Úgy véli, hogy májusig, amikor majd a vírus „visszavonul”, a lakosságnak jóval magasabb mint a 90 százaléka átfertőződik, amivel védettségre tesz majd szert, elhozva a nyájimmunitást. Mindez ősszel is oly mértékben érezteti majd a hatását, hogy komoly egészségügyi problémát a koronavírus már nem fog okozni – vélekedett Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×