eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendeletben tiltotta meg a gázszolgáltatás felmondását a kormány

Több várost is fenyegetett, hogy a mainál jóval kedvezőbb áron korábban megkötött szerződéséből kilép a szolgáltató.

„A földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személy vagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja, és nem mondhatja fel” – áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Az Orbán Viktor kormányfő által ellenjegyzett rendelet a kihirdetését követő napon lép életbe. A kihirdetés szerda este megtörtént, tehát már nem mondható fel gázszolgáltatás. A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig lesz életben – derül ki szövegből.

A rendelkezésnek azért van kiemelt jelentősége, mert több önkormányzatot fenyegetett az, hogy a gázszolgáltató egyoldalúan felmondja a szerződését, és a földgázár növekedése miatt a korábban megállapodott árnál jóval drágábban találhat csak új szolgáltatót a város a távhőszolgáltatáshoz.

Győr is ilyen szorult helyzetbe került azzal, hogy a szolgáltató a város szerint jogellenesen felmondta a szerződést. A rezsicsökkentés miatt a felhasználóra nem terhelhető a magasabb ár, márpedig a kapott új győri ajánlat milliárdokkal nagyobb összegről szól, mint az előre leszerződött.

Címlapról ajánljuk
Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Az eset Gímeskosztolányon (Kostoľany pod Tribečom – Aranyosmaróti járás) történt.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×