eur:
389.32
usd:
364.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Felfüggesztette Völner Pál mentelmi jogát az Országgyűlés

A hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt miniszterhelyettes néhány perccel később önként jelentkezett is az ügyészségen.

Felfüggesztette az Országgyűlés Völner Pál fideszes képviselő mentelmi jogát. Az igazságügyi miniszter korábbi helyettesét 83 millió forintos hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja az ügyészség. A volt államtitkár tagadja a bűnösségét. Ő maga is kérte, hogy adják ki az igazságszolgáltatásnak és lemondott a minisztériumi posztjáról, de a parlamenti mandátumát megtartotta.

"Az ügyészség hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt kérte Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését – mondta az InfoRádióban Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. – A gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően."

Az ellenzék az igazságügyi és a mentelmi bizottság összehívását, illetve egy vizsgálóbizottság létrehozását és Varga Judit igazságügyi miniszter távozását is követelte a botrány kirobbanása után. A Fidesz-frakció már múlt héten bejelentette, hogy a kormánypárti politikusok megszavazzák a volt miniszterhelyettes mentelmi jogának felfüggesztését. Völner Pál ugyanis a parlamenti mandátumát nem adta vissza, bár Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke szerint ez csak akkor kell megtennie, ha a bíróság bűnösnek ítéli.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfő délben ült össze, és úgy döntött, hogy Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek, amely kedden

128 igennel megszavazta

azt. A volt államtitkár az Országgyűlésnek írt levélben tudatta, hogy támogatja a döntést és együttműködik a hatóságokkal, hozzátette, hogy a vádhatóság indítványát zavarosnak, elnagyoltnak és ellentmondásosnak tartja. Bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi – fogalmaz Völner Pál, akivel egyébként ebben Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke is egyetért.

"Az biztos, hogy csak ennél jobb indítványokkal találkoztam eddig mentelmi bizottsági elnökként, főleg a Legfőbb Ügyészségtől, azt is mondhatnám, hogy onnan

tűpontos indítványok jöttek, ezt nem érzem ilyenek is,

ezért erről beszélni is szeretnénk" – mondta az elnök.

Völner Pál önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen, néhány perccel azután, hogy a parlament megszavazta a fideszes politikus mentelmi jogának a felfüggesztését – tudta meg a 24.hu.

A politikus nem kívánt a helyszínen kérdésekre válaszolni, de védője, Papp Gábor elmondta: idézést egyelőre nem kaptak a politikus ügyében, de a lemondott államtitkár minél hamarabb szeretne reagálni az őt ért súlyos vádakra, ezért jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen. A politikus nagyjából fél órát töltött a főügyészség Könyves Kálmán körúti épületben. Távozása után védője azt mondta: az ügyészség közlése szerint egyelőre nem időszerű, hogy megjelenjen náluk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×