INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

egészségügy

műtét

várólista

neak

koronavírus

Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept

Újabb határhoz érkezett a várólistán lévő betegek száma

Infostart

Jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban, nyáron még csak 35 ezren voltak, de a pandémia negyedik hulláma tovább rontott a helyzeten.

Jelenleg a legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtét miatt állnak sorba, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, de laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak. A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. A NEAK azt közölte a VG-vel, a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Kiemelték: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.

Jelenleg 34 ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak, utóbbira azok a betegek kerülnek, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban.

Az egészségügyben 2012-től kiemelt prioritásként kezelik a várólisták csökkentését, 2021 szeptemberig mintegy 41 milliárd forintot fordítottak erre a célra, és 2019 júliusára az OECD-adatok alapján már a legjobb tíz között szerepelt Magyarország.

Az egészségügyben dolgozókat a szakemberek szerint ösztönzi az a várólista-csökkentő program, amelyet a nyáron vezettek be a kórházakban. Eszerint az intézmények 30 százalékkal több pénzt kapnak egy-egy beavatkozásra, és ennek a többletnek legalább a 80 százalékát vissza kell forgatniuk az ellátásban részt vevők javadalmazásába, ami akár havonta 50–80 ezer forint pluszt is jelenthet az egészségügyben dolgozók számára.

Nyitókép: Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018