INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

magyar honvédség

helikopter

ruszin-szendi romulusz

Az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter érkezik Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra 2021. december 3-án. Ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta.

Szolnokon az utolsó H145M típusú helikopter is

Infostart / MTI

Teljessé vált a húsz gépből álló flotta.

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta - jelentette be a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka Szolnokon.

A H145M típusú helikopter kötelékben érkezett egy Mi-17-es és egy Mi-24-es helikopterrel, majd az Airbus-gépet vízágyúval köszöntötték Szolnokon, ahol a helikopterbázis állományának egy része fogadta.

Ruszin-Szendi Romulusz a gép leszállása után elmondta: ezzel fontos szakasza zárult le a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének. A haderőfejlesztési program "él, létezik és folytatódik" - hangoztatta az altábornagy.

Megjegyezte: végre a pilótáink tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, de a folyamatos fejlődéshez is elég.

Ez a géptípus, amelyet kaptak, átvettek, üzemeltetnek és használnak, a maga nemében a legkorszerűbben felszerelt, s vannak még ötletek közösen a gyártóval, hogyan lehet még tovább fejleszteni - közölte.

"Legyen példa ez a fejlődés, hogy amit ígértek, terveztek, az nagy valószínűséggel valósággá válik!" - fogalmazott a parancsnok.

Magyarország, a Magyar Honvédség meghatározó haderőt lesz képes felmutatni rövid távon ebben a térségben, hogy békét, biztonságot biztosítson a magyar embereknek - hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz.

Hozzátette:

már készülni kell a következő géptípusra, amely 2023-tól érkezik, és amíg lehet, használják a Mi-17-es és Mi-24-es géptípust is.

Ruszin-Szendi Romulusz az MTI kérdésére elmondta: 2023-tól 2025-ig érkeznek a H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki az utolsó H145M típusú helikoptert Szolnokra vezette, az MTI-nek elmondta: a H145 többcélú, ami azt jelenti, hogy egy helikopter képes különleges műveleti, kutató-mentő, felderítő feladatokat végezni, és szállításra is alkalma

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó hang

Szolnokon az utolsó H145M típusú helikopter is - Maróth Gáspár
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018