INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

magyar honvédség

középiskola

kollégium

Army boots close up in line on parade day

Tíz új honvéd középiskola és kollégium fog indulni

Infostart

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült. A következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium (HHKK) is megkezdi működését - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Modern Városok Program keretében támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd.

A honvéd középiskolákban és kollégiumokban a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emeltszintű honvédelmi nevelése, oktatása bentlakásos rendszer keretein belül, egyedi program szerint zajlik. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem. A középiskolai tanulmányaik befejezését követően a kadétok számára is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek.

A 2022/2023-as tanévben, a hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban már lehet jelentkezni Honvéd kadét ágazati szakképzésre (gépjármű mechatronikai technikus / infokommunikációs hálózatépítő és - üzemeltető technikus szakmairány), valamint Honvéd kadét közismereti képzésre(gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés) is.

Az intézménybe a pályaválasztó nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárás keretén belül jelentkezhetnek. A felvételizők számára kötelező a központi írásbeli vizsga (magyar nyelv és matematika), emellett az intézmény szóbeli felvételit és fizikai alkalmassági felmérést is tart.

Nyitókép: vasile voicu/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018