INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

tárgyalás

minimálbér

liga szakszervezetek

two young businessmen shaking hands

Fejlemény: novemberre aláírhatják a minimálbérről szóló megállapodást

Infostart / MTI

A jövő héten már csak a megállapodás szövegezésével foglalkoznak.

A Liga Szakszervezetek arra számít, hogy november közepén aláírják a megállapodást a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról - mondta Mészáros Melinda, az érdekképviselet elnöke szerdán.

A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében zajló egyeztetések során megállapodás közeli helyzetbe jutottak a kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldal képviselői. Mint mondta, a jövő héten már csak a megállapodás szövegezésével foglalkoznak.

A jövő évi minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedne,

azzal a kitétellel, hogy a munkaadói oldalnak kedvezményeket biztosítana a kormányzat a bérek kigazdálkodásához - közölte Mészáros Melinda.

A Liga elnöke a kedvezmények között említette a munkáltatói járulékok 4 százalékpontos csökkentését, amivel a munkáltatói teher 13 százalékra csökkenne január 1-jétől, valamint a kisvállalati adó (kiva) kulcsának 10 százalékra csökkentését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ugyancsak szerdai közleményében a VKF-ülésről úgy fogalmazott: bár a felek között még fennáll némi véleménykülönbség a béremelések kompenzációjának mértékében, az álláspontok érdemben közeledtek. A tárgyalások a mielőbbi megegyezés érdekében november első hetében, a lehetséges megállapodás részleteinek kidolgozásával folytatódnak.

Mint írták, jelentős az igény a legkisebb keresetek további növelésére; a nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka támogatta a 200 ezer forintra emelés tervét. A lépéssel a minimálbér 2022-től felülmúlná az átlagbér 2010-es szintjét.

Változatlanul napirenden van az a kamarai javaslat, amely a helyi iparűzési adó bérterheket egyértelműen enyhítő mérséklését az idén bevált gyakorlat szerint 2022-re is kiterjesztené - jegyezték meg.

Nyitókép: Peshkova/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018