INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

civil választási bizottság

köztársasági elnök

ellenzéki előválasztás

magyar györgy

Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering

Így képzeli a Civil Választási Bizottság a köztársaságelnök-jelölti előválasztást

Jöhet a civil köztársasági elnöki előválasztás is – mondta az InfoRádiónak a Civil Választási Bizottság elnöke. Szerinte nem kell várni az ellenzéki pártokra, hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, majd pedig az emberek online tehetnek javaslatot az új államfő személyére.

Mint arról az Infostart is beszámolt, államfőjelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság. Ennek kapcsán megkerestük a Civil Választási Bizottság elnökét, Magyar Györgyöt, aki elmondta: nem lenne költsége annak, ha az emberek saját maguk jelölnének és választanák ki az államfőt, ugyanis ez online történne. Szavai szerint az első körben jöjjenek a javaslatok, utána pedig egy úgynevezett preferenciális szavazást kell kiírni, lehetőleg 2022 márciusára, ami – meglátása szerint – addig le is bonyolódhat.

Magyar György hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi kormánytöbbség kezében a döntés, de szerinte mégis fel kellene mutatni egy alternatív jelöltet is. Úgy vélik, az ellenzék összetartásának tovább kell mennie, ezért készen kell állniuk arra, hogy ha lehetőség kínálkozik jelölni a köztársasági elnöki posztra, akkor ezzel ne legyenek elkésve.

A Civil Választási Bizottság elnöke szimbolikusnak nevezte a jelölést, hogy a polgárok által kiválasztott személy a nemzet egységét jelképezze „egy párt kedvezményezettjével szemben”. Magyar György szerint nem kell feltétlen a pártokra várni. „A pártok nyilatkozatait majd be fogjuk gyűjteni, de én már most bírom néhány értékes, hasznos közéleti személyiség támogató nyilatkozatát” – fogalmazott.

A szakember a választás menetrendjét is felvázolta. Ez alapján néhány nap múlva a Civil Választási Bizottság megteszi az ajánlatát. Magyar György számításai szerint

„november hónapban elkészülhet az ütemterv, majd a karácsonyi szünettel összefüggésben ezt azonnal meg lehet indítani, véglegesítve az egyeztető tárgyalásokat.”

Mindezzel jövő márciusra készen kell lenni, ismételte meg, mert ha a jelenlegi parlament választ köztársasági elnököt, akkor nekik az alternatívát fel kell tudniuk mutatni.

Az első magyarországi (ellenzéki) előválasztás két fordulójában az elmúlt hetekben összesen mintegy 850.000 ember adta le a szavazatát.

Áder János ötéves mandátuma 2022. március 13-án jár le, így az azt megelőző 30-60 napban kell az Országgyűlésnek megválasztania az új államfőt.

Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Kapcsolódó hang

Így képzeli a Civil Választási Bizottság a köztársaságelnök-jelölti előválasztást
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018