INFORÁDIÓ
2022. január 28. péntek
Karola, Károly

lelkisegély

telefon

koronavírus

Egyre többen hívják a lelkisegély-vonalakat

Egyre többen hívják a lelkisegély-vonalakat

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A pandémia óta a lelkisegély-szolgálat vonalát több férfi hívja, mint nő, és általában a járvány okozta egzisztenciális nehézségek miatt van szükségük lelki támaszra. Emelkedett az érdemi hívások száma is, míg korábban a telefonok 60 százaléka hecchívás volt, ez az arány mára a töredékére esett vissza.

Tavaly a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége 170 ezer hívást kapott, és az idén sem lesz kevesebb. Az elmúlt időszakban azonban nemcsak a hívások száma, a beszélgetések időtartama is emelkedett – mondta a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke.

Dudás Erika kifejtette: megnőtt a segítő beszélgetések száma és ezzel együtt a hívásidő is. Másfél éve egy újabb vonalat, a 06 80 810 600-at is a hívók rendelkezésére bocsátottak, ahol nem feltétlenül a krízishívások jelennek meg, hanem azok telefonálnak, akiknek nincsen olyan a környezetükben, akivel megbeszélhetnék a problémákat.

Három éve még sok hecc- vagy néma hívás jelent meg, mostanra viszont ez megfordult, és az elmúlt másfél évben az adekvát hívások aránya nőtt,

vagyis érdemi tartalommal jelentkeznek a hívók

– tette hozzá.

A kapcsolati problémák végigkísérték az elmúlt másfél év telefonbeszélgetéseit, a harmadik járványhullám elejétől kezdve pedig a járvány okozta gazdasági hatások miatt hívták a legtöbben a lelkisegély-szolgálatot. Emiatt leginkább férfiak fordulnak hozzájuk – közölte Dudás Erika. A férfiak főleg az egzisztenciális problémákkal, a munkahelyi nehézségekkel telefonálnak, de rájuk is jellemzők a különböző kapcsolati problémák, amelyek lehetnek generációs problémák, párkapcsolati gondok, a rokonokkal, barátokkal való konfliktusok.

A szolgáltatás anonim, tehát nem kell bemutatkozni,

nem kell másnak a szemébe nézni, amikor esetleg kudarcokról, nehézségekről számolnak be, vagy akár beismerniük azt, hogy hibáztak – fejtette ki az elnök.

Kapcsolati erőszak bántalmazottjai is szokták őket hívni, ezeket az áldozatokat a megfelelő szakemberekhez és intézményekhez tudják irányítani a szolgálat segítői.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Több férfi hívja a lelkisegélyt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018