eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A IV. Gánt trail terepfutóverseny résztvevői futnak az egykori gánti bauxitbánya területén 2020. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Séta a Marson vagy 25 világörökségi barlangban – kirándulótippek hétvégére

Kiváló idő lesz a hétvégén akár egy nagyobb túrára is. Segítünk!

A Somogy-Tolnai-dombságban, a Nagy-Koppány patak völgyében egy nyolcezres városka, Tamási kínál számos látnivalót azoknak, akik új helyeket szeretnének felfedezni. Sétálhatnak egy jó nagyot az idilli Miklósvári-tó környékén, felmehetnek egy kilátóba, illetve megnézhetik a vadasparkot, az ökoturisztikai látogatóközpontot és a présház múzeumot. A közeli Gyulaji erdőben dámszarvasok, a Pacsmagi természetvédelmi területen pedig madarak csodálhatók meg.

Még Siófokon is van olyan attrakció, amelyet felkeresve nem kell lépten-nyomon emberekbe botlaniuk. A Töreki nevű városrész mellett bújik meg egy csendes völgy, amelyet 1994-ben nyilvánítottak védetté. 14 kilométeres, madármegfigyelő toronnyal izgalmassá tett tanösvény vezet át rajta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki-karszt vidékén az aprócska Tornaszentandrás a nevében mai napig őrzi az egykori Torna, a Magyar Királyság legkisebb vármegyéjének emlékét. A 170 lelkes falu területén, az Esztramos-hegyben nem kevesebb, mint 25 világörökségi védelem alatt álló barlang található, a település másik nevezetessége pedig a 12. századi, ikerszentélyes Szent András plébániatemplom, amely egyedülálló Árpád-kori műemlék.

A Bükkben az Eger felölé 536 méterre felnyújtózó, lenyűgöző panorámát ígérő Nagy-Eged hegyet hódíthatják meg egy 2019-ben példaértékűen felújított, 10 állomásos tanösvényen, felfelé vörös cserszömörce bokrok, lefelé pedig szőlőtőkék között.

A Mátrában a 764 méter magas a Nyikom-bércen a Gortva-Jójárt kilátó különleges, szürke andezittornya megér egy kis fáradtságot. A tetejéről a Felvidékig el lehet látni. A körtúrát Mátrakeresztesről indítsák a magas sziklafalon lezúduló Alsó-vízesés, a hajdani betyárok búvóhelyeként ismert Vidróczki-barlang, a Felső-vízesés, a Sziklakapu és a Lyukas-kő érintésével.

A Vértesben, annak is a déli részén egy Gánt nevű falu mellett felhagyott bauxit külfejtéseken barangolhatnak, ami olyan érzés lesz, mintha a Marson sétálnának.

A Dél-Alföldön járva egyszer az életükben - például most hétvégén - menjenek el a Kalocsától 25 kilométerre fekvő Hajósra, amely mellett Magyarország legnagyobb, de még Európában is egyedülálló pincefaluja áll 24 kacskaringós utcával és 1200 pincével.

Öltözzenek melegen, mert ez még ugyan az ősz, de a hegyekben már inkább télnek látszik!

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Pálóczit, a Zombitúrát, a Palipistát, a Regécet, a Hotykát, a Cimborát, a Colonia Savariát, a Világ Gyaloglót, a Tés Római-fürdőt, a Bükki Batyus Barangolást, az Októberi Emléktúrát, az Őszi Hazajáró túrát, az Őszi Tisza-tó Kerülőt, a Fezosport Pikniket, valamint a Csúcs ez a hely!, a Mozdulj a sínekért!, a Kőről kőre a Biai-hegyekben, a 32-es baka vagyok én és a Fel a Hegyes-tetőre! elnevezésű programokat. Részletek ezekről ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×