eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Idegenvezető külföldi turistáknak mutatja be Marton László Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész 1990-ben készült Kiskirálylány c. szobrát a Duna-korzón, majd pedig a budai panoráma jeles épületeit.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Elmenekültek az idegenvezetők, pedig jövőre turistaáradat jöhet

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének előzetes becslése szerint a korábbi szakemberek negyede igazolhatott át más területekre a pandémia idején. Idén még elbírnak a jelenlegi idegenforgalommal, jövőre azonban óriási szakemberhiány lehet.

A pandémiát megelőzően a végzettséggel rendelkezők harmada, 4000-4500 idegenvezető dolgozott Magyarországon. A járvány idején az ágazat nem kapott támogatást, volt, aki takarítóként, vagy éppen futárként, a szerencsésebbek nyelvtanárként vagy informatikusként helyezkedtek el – mondta el Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Most készítenek egy felmérést a pontos adatokért, de úgy sejtik, hogy az akkor aktív idegenvezetők negyede már nem idegenvezetőként dolgozik.

Jelenleg inkább egyéni utazók vagy kisebb társaságok jönnek Magyarországra. A hajós utakat leszámítva

a több hónapos szervezést igénylő, nagy létszámú csoportos utak még váratnak magukra, viszont valószínű, hogy jövőre beindul a turizmus

– fogalmazott Deák Judit. Egy francia szaklapban már "bosszúturizmust" emlegetnek, hogy utazással bosszulják meg a sok bezártságot, míg a Budapestre utaztató hajótársaságoknál az összes hely betelt jövőre.

"Az idén nem lesz probléma az idegenvezetőkkel, de jövőre igen, mert akkor már nagy tömegek jönnek majd" – mondta az elnök.

Budapesten viszont soha nem volt ilyen bonyolult a helyzet

– tette hozzá a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Sok kiemelt helyszínt alig vagy egyáltalán nem lehet turistabuszokkal megközelíteni, az alternatívaként ajánlott tömegközlekedés azonban a 70 év feletti turistáknak nem megoldás, pedig ők adják a vendégek több mint felét.

"Egy csomó dologra jellemző ez, hogy egyik napról a másikra változik meg, erre nagyon nehéz turizmust építeni. Nem vesszük azt észre, hogy a döntésekben odafigyelnének a mi véleményünkre, és amit én nagyon nagy hiányosságnak tartok, hogy a fontos döntéshozó helyeken nincsenek turisztikai szakemberek" – mondta Deák Judit.

Példaként említette, hogy bármilyen változtatáshoz 13 hatóság egyező engedélye kell Budapesten. Tapasztalataik szerint azonban az érintett szervezetek nem beszélnek egymással, és nagyon lassú az információáramlás. Kezdeményezték például, hogy más európai városokhoz hasonlóan Budapesten is csak helyi idegenvezetők dolgozhassanak a kiemelt övezetekben, többek között a világörökségi helyszíneken, de egyelőre ebben sem jutottak előre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×