eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: PIxabay

Három fontos újdonság is megjelent a Magyar Közlönyben

Az egyik az önkormányzatokkal és a polgármesterek veszélyhelyzet alatti speciális jogosultságával, a másik a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos, a harmadik az utazást, nyaralást tervezőknek fontos.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be még szombaton, hogy a kormány rendkívüli jogrendért felelős munkacsoportja úgy döntött: június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek.

Ahogy a tárcavezető ígérte, Orbán Viktor szombaton aláírta és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet meg is jelent éjjel a Magyar Közlönyben.

Ezzel megszűnik a polgármestereknek a veszélyhelyzetben a törvény által biztosított teljhatalma, a hogy fogalmaznak, "a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés,
illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja".

Ciprus

A külgazdasági és külügyminiszter 20/2021. (VI. 5.) KKM rendelete kibővíti a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendeletet a szintén szombaton bejelentett újabb országra, a Ciprusi Köztársaságra vonatkozó résszel.

A ciprusi beutazáshoz szükséges információkat a rendelet nem tartalmazza, de Szijjártó Péter elmondta: jövő héttől kezdve a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket.

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Ennek menete a következő:

  • fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait.
  • Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és
  • ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat.

Szijjártó Péter jelezte: az összes technikai tudnivalót közéteszik a konzuli szolgálat honlapján is. A megállapodás vasárnaptól érvényes.

Jelen állás szerint ezekben az országokban fogadják el a magyar védettségi igazolást:

a) Bahreini Királyság,

b) Ciprusi Köztársaság,

c) Cseh Köztársaság,

d) Észak-macedón Köztársaság,

e) Georgia,

f ) Horvát Köztársaság,

g) Moldovai Köztársaság,

h) Mongólia,

i) Montenegrói Köztársaság,

j) Szerb Köztársaság,

k) Szlovén Köztársaság,

l) Török Köztársaság.

Az egyes országok kérhetnek regisztrációt vagy lehetnek további feltételeik a járványügyi előírásaknak megfelelően, amelyek ráadásul változhatnak, ezért muszáj utazás előtt tájékozódni például a konzuli szolgálat vonatkozó országoldalain.

Kártérítés

A 2006-os őszi rendőri fellépések következtében megsérült 53 ember kap kártérítést a kormánytól - erről szintén szombaton Varga Judit igazságügyminiszter számolt be.

A 1354/2021. (VI. 5.) Korm. határozat "az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló 33/2010. (VI. 11.) OGY határozat végrehajtása érdekében szükséges további intézkedésekről" címet viseli. A benne foglaltak szerint a kormány megállapítja, hogy a 2006. szeptember 19–22. napja között, valamint 2006. október 23. napján történt rendőri fellépések következtében vagy azzal összefüggésben sérelmet szenvedettek között még mindig van olyan áldozat, aki az események után tizenöt évvel sem kapott kártérítést.

Ezért a kormány felhívja a belügyminisztert, hogy

a) az igazságügyi miniszterrel együttműködve mérje fel a korábban azonosított, az Emberi Jogok Európai Bíróságának 20424/10. számú, a G. A. és társai kontra Magyarország ügyében érintett, eljárásjogi okból ki nem fizetett kártérítési igényeket 2021. július 1-jéig.

b) a kártérítést még nem kapott áldozatok számára, a korábban a sérelmet szenvedettek egy részének
kártérítés jogcímén már kifizetett, azzal megegyező összegű, jogosultanként 862 euró kártérítési összeget ajánljon fel július 15-ig.

c) felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a kártérítési összegek fedezetének biztosításáról a Magyarország 2021. évi központi költségvetésben (szintén július 15-ig).

A rendeletek és a határozat pontos szövege a Magyar Közlöny 103. számában érhető el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×