eur:
382.02
usd:
354.19
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Nyitókép: GOKIV/Facebook

KAPOCS-program: a hozzátartozók üzeneteit olvassák fel a súlyos betegeknek

Indul a KAPOCS program, amelynek célja, hogy megteremtse a lehetőséget a hozzátartozók és a betegek közötti kapcsolat fenntartására, mert az mindig pozitív, immunerősítő hatással bír – mondta az InfoRádiónak a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet kommunikációs igazgatója.

Ha valaki hosszú időre, hetekre-hónapora kórházba kerül, talán az egyik legnehezebb, hogy el van szakítva az otthoni környezetéből és nem kapja meg a szeretteiről a híreket – hívta föl a figyelmet Gui Angéla, emlékeztetve arra, amellett, hogy az intézményükben igen súlyos betegek gyógyulnak, nem is mindenki érkezik mobiltelefonnal, laptoppal, hogy a modern kommunikációs csatornáknak megfelelően tudja tartani a kapcsolatot az otthoniakkal.

Mint mondta, miután az orvosok és ápolók igyekeznek minden nap felhívni a betegek hozzátartozóit, így utóbbi csoportnak rendszerint több információja van arról, hogy hogyan van a beteg, mint az ápoltnak arról, hogy mi történik odahaza. Pedig az egész egyszerű hírek vagy a közös emlékek fölidézése olyan pozitív folyamatot tud elindítani a betegben, hogy az immunerősítő hatással bírhat, gyorsítva a gyógyulás folyamatát – emelte ki a kommunikációs igazgató.

Éppen ezért a KAPOCS nevű programban a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet négy munkatársa vállalta, hogy minden nap odaülve a betegágyak mellé, tolmácsolják a hozzátartozók leveleit, vagy hangüzeneteit, amelyeket az intézet postai (1096 Budapest, Haller utca 29.) vagy elektronikus címére – kapocs@gokvi.hu – postázhatnak. A program önkéntes segítői Gui Angéla kommunikációs igazgató mellett Majoros Edit aneszteziológus szakasszisztens, Simóka Nóra és Reitz Kinga pszichológus.

A szakember megjegyezte: a látogatási tilalom ellenére – egyéni kérelem alapján – van lehetőség a súlyos állapotban lévő betegek meglátogatására, ezt a jogot még soha senkitől nem tagadták meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×