INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

védettségi igazolvány

péterfalvi attila

Védettségi igazolvány

Péterfalvi Attila is megszólalt a védettségi igazolványok ügyében

Nem jogszabályellenes az igazolás bemutatását kérni sem a szolgáltatóknál, sem a munkahelyeken – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A kormány döntése szerint négymillió beoltott személy után várható az újraindítási lépések következő fokozata, amikor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

Ennek az ellenőrzése a beoltottak előtt megnyíló vendéglátóhelyek, szállodák vagy szabadidős létesítmények üzemeltetőjének, illetve a szolgáltatás nyújtójának a feladata – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, és mindezt nem tartja jogszabályellenesnek.

"Adatvédelmi szempontból ez rendben van, mert jogszabályon alapuló, kötelező adatkezelés, ugyanis ha valaki igénybe kívánja venni a szolgáltatást, akkor be kell mutatnia az igazolást, viszont nem jár az adat rögzítésével" – tette hozzá.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arról is beszélt, hogy a munkahelyeken is kérhetik a védettség igazolását, mert

a munkavédelmi szabályok alapján a munkáltatónak kötelezettsége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése.

"A kockázatértékelés lehet az alapja annak, hogy a munkavállalók vagy más személyek élet- és egészségvédelme kapcsán ezt a különlegesnek minősülő adatot, hogy valaki védett-e, rögzítheti a munkáltató, de csak az igazolás adattartalmának a rögzítésére jogosult. Ugyanakkor nem másolhatja le a védettségi igazolványt" – mondta Péterfalvi Attila.

Nyitókép: Forrás: azonnali.hu

Kapcsolódó hang

Péterfalvi Attila is megszólalt a védettségi igazolványok ügyében
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018