INFORÁDIÓ
2021. július 26. hétfő
Anikó, Anna

adóelvonás

kompenzáció

ellenzék

beruházás

Szinte kizárt az önkormányzatok egységes kompenzációja

Szinte kizárt az önkormányzatok egységes kompenzációja

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Több ellenzéki városvezetővel is egyeztetett a kormány a kieső adóbevételeik kompenzálásáról. Az InfoRádiónak nyilatkozó polgármesterek szerint a kabinet elsősorban fejlesztésekre adna pénzt.

Már zajlik az egyeztetés a 25 ezer lakosnál nagyobb települések polgármestereivel az adóelvonások kompenzációjáról. A héten több ellenzéki vezetésű önkormányzattal is tárgyalt Balla György, a feladattal megbízott miniszteri biztos.

Köztük volt Dunaújváros első embere is. Pintér Tamás az InfoRádiónak azt mondta, bár városa kasszájában 2 milliárd forinttal van kevesebb mint a járvány előtt, a kabinet már korábban egyértelművé tette, hogy működési támogatást nem adnak, csak beruházásokat segítenek.

„Most is kifejezetten azzal kezdték, hogy fejlesztési beruházásokat szeretnének támogatni, amit korábban Gulyás Gergely miniszter is jelzett – fogalmazott a településvezető. – Tehát

a tárca úgy gondolkodik, hogy fejlesztésekkel lehet a gazdaságot életben tartani.”

Pintér Tamás így egy 751 millió forintos fejlesztési csomaggal érkezett az egyeztetésre. „Balla György miniszteri megbízott elmondta: lehetséges, hogy ehhez nem teljes egészében, de fognak majd támogatási forrásokat küldeni a városunk számára” – tette hozzá a polgármester.

Érd bevételei már a járvány előtt sem fedezték a város költségeit, így az önkormányzat minden évben 1 milliárd forintot kapott a kormánytól. Az ellenzék által támogatott Csőzik László polgármesterré választása után ez a segítség megszűnt.

Az adóváltozások miatt így összesen 4 milliárd forint a város hiánya, ami a városvezető szerint még a miniszteri biztost is megdöbbentette,

így nem zárkózott el attól, hogy a kormány működési támogatást adjon. „Abban már természetesen vita volt közöttünk, hogy mennyi az annyi – fűzte hozzá a városvezető. – Négymilliárdot kértünk, és ők ugyan nem mondták meg, hogy mennyit akarnak adni, de azt jelezték, az ekkora összeget eltúlzottnak tartják.”

A hódmezővásárhelyi polgármester azonban csalódottan távozott, közölve, hogy semmilyen konkrét ígéret nem kaptak. Márki-Zay Péter szerint a város mintegy egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat. „Ha csak annyit megadnának, mint a fideszes városoknak, mi csodálatosan megoldanánk, ugyanis okosabbak vagyunk, és nem lopunk” – fogalmazott.

Szentendre polgármestere szerint pedig neki azt ajánlották, hogy a működési költségek fedezésére a város vegyen fel hitelt.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége korábban egységes kompenzációt kért a kormánytól. Balla György a tárgyalásokért felelős miniszteri biztos szerint azonban

minden városnál egyedi döntés születik,

jelezve az InfoRádiónak, hogy a generális megoldásokat nem támogatja. Balla György szerint a kormány várhatóan három hónap múlva dönt az önkormányzatok támogatásáról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Önkormányzatok kompenzációja
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018