eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: az Európai Unió most valamit nagyon rosszul csinált

A miniszterelnök hosszabb interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban a vakcinabeszerzésről - például Kína szállítási feltételéről -, a nyitás várható körülményeiről és arról, milyen hangulatban zajlik egy-egy EU-csúcs, ami "a magyar embert frusztrálja".

"Ha péntek, akkor operatív törzs és rádió" - posztolta ki a Facebookra Orbán Viktor miniszterelnök, aki reggel 6 órakor a Belügyminisztérium belvárosi épületében kezdett az operatív törzs ülésén, majd a Kossuth rádióban számolt be a járványügyi helyzet friss tudnivalóiról, és más egyebekről is beszélt. A teljes interjú meghallgatható itt.

Először is a csütörtöki online EU-csúcson szerzett élményeit ecsetelte.

"A magyar kultúrában az úgy van, hogy ha elkezdünk beszélni egy feladatról, megnevezzük a problémát, megvitatjuk az okait, és megpróbáljuk megoldani. Brüsszel nem így működik, van egy verseny, hogy ki tud kedvesebbet, elegánsabbat, nagyvonalúbbat mondani saját magunkról, az unióról. Olyan, mint egy királyi fogadás a francia udvarban. A magyar embernek kicsit frusztráló ez az egész."

Úgy látja, a probléma közepébe kell menni, mert látni, Nagy-Britanniában és Izraelben is sokkal több embert oltottak már be a koronavírus elleni védőoltással, ami arra mutat, hogy az EU "valamit rosszul csinált".

Azt érti, hogy a kínai vagy az orosz vakcinával kapcsolatban politikai és üzleti fenntartások vannak, de most már van az oxfordi AstraZenecának is a britek által használt vakcinája, így amit Brüsszel csinál, "az lassú".

Hogy mi lesz annak a következménye, hogy a Pfizer lassabban szállítja a vakcinát az ígérteknél, arra azt mondta,

ezt a problémát a verseny fogja megoldani,

lehet "keményeket mondani".

"Régi történetnek" nevezte, hogy a németek tárgyalnak az oroszokkal - most éppen vakcinaügyben -, de szerinte a válság után vissza kell térni arra a kérdésre, hogy helyes-e, hogy közösen történt az uniós vakcinabeszerzés. "Most erre nincs idő.

Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret!"

- foglalta össze.

A keleti oltásügyekről beszámolva elmondta, Moszkvában van pénteken Szijjártó Péter, s közben Kína jelezte, csak akkor szállít vakcinát, ha megvan a "veszélyhelyzeti engedély" az oltóanyagra.

Elárulta a járványadatokat is:

  • 1311 új fertőzött van, 98 halott, 3959 ember van kórházban és 274 ember lélegeztetőgépen közülük, 139 983 embert már beoltottak Magyarországon, így összességében az "átesettekkel" együtt

van 400 ezer védett ember Magyarországon.

"Ha senki nincs életveszélyben Magyarországon, akkor lehet majd a korlátozások feloldásáról beszélni" - mondta. "A legtitkosabb fiókjában" van, hogy mi ennek az időpontja. "Már közel van a pillanat, de nem mindegy, hogy fegyelmezetten vagy egy harmadik hullám áldozataként ér el ez a pillanat minket."

Jelezte, ha például az oktatásban "ott tart" az oltás és a járványszámok is úgy alakulnak,

szó lehet arról, hogy az érettségire felkészülés már ne az eddigi, digitális munkarendben folyjon.

A gazdaság kulcsának a munkát nevezte, fontos adatnak tartja, hogy decemberben az egy évvel korábbinál többen dolgoztak itthon. Felidézte, a mostani kormány ismeri azt "a szomorú történetet", hogy az emberektől elvett pénzből ad a cégeknek, de a 2010 előtti útra többet nem lép. "A 2008-2009-es válságkezelés tragédia volt Magyarország számára" - jelentette ki.

Visszatérve az EU-csúcs-ra elmondta, szó volt csütörtökön a "vakcinaútlevélről".

"Kicsi az oltottak száma, ezért még ez nem volt vita tárgya, de kezd megjelenni a horizonton. Az volt a közös álláspont, hogy egy egységes adatbázist kell létrehozni, amely alapján majd lehet valamilyen kedvezmény valakinek, de most itt tartunk egyelőre."

A

háziorvosok várható béremeléséről

elmondta, azok, akik praxisközösségbe tömörülnek, az orvosbéremelés 80 százalékát megkapják, akik nem, a mostani bérükhöz képest 30 százalékos emelést kapnak.

Végül szót ejtett a magyar kultúra napjáról, illetve a Himnuszról. Ennek kapcsán elmondta, nem látja komoly értelmét egy olyan vitának, hogy a magyar kultúra keresztény-e vagy sem, függetlenül attól, hogy egyes embereknek van-e keresztény hitük vagy nincs. "Ténykérdés, hogy a magyar keresztény kultúra" - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×