INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

orbán viktor

kossuth rádió

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: az Európai Unió most valamit nagyon rosszul csinált

Infostart

A miniszterelnök hosszabb interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban a vakcinabeszerzésről - például Kína szállítási feltételéről -, a nyitás várható körülményeiről és arról, milyen hangulatban zajlik egy-egy EU-csúcs, ami "a magyar embert frusztrálja".

"Ha péntek, akkor operatív törzs és rádió" - posztolta ki a Facebookra Orbán Viktor miniszterelnök, aki reggel 6 órakor a Belügyminisztérium belvárosi épületében kezdett az operatív törzs ülésén, majd a Kossuth rádióban számolt be a járványügyi helyzet friss tudnivalóiról, és más egyebekről is beszélt. A teljes interjú meghallgatható itt.

Először is a csütörtöki online EU-csúcson szerzett élményeit ecsetelte.

"A magyar kultúrában az úgy van, hogy ha elkezdünk beszélni egy feladatról, megnevezzük a problémát, megvitatjuk az okait, és megpróbáljuk megoldani. Brüsszel nem így működik, van egy verseny, hogy ki tud kedvesebbet, elegánsabbat, nagyvonalúbbat mondani saját magunkról, az unióról. Olyan, mint egy királyi fogadás a francia udvarban. A magyar embernek kicsit frusztráló ez az egész."

Úgy látja, a probléma közepébe kell menni, mert látni, Nagy-Britanniában és Izraelben is sokkal több embert oltottak már be a koronavírus elleni védőoltással, ami arra mutat, hogy az EU "valamit rosszul csinált".

Azt érti, hogy a kínai vagy az orosz vakcinával kapcsolatban politikai és üzleti fenntartások vannak, de most már van az oxfordi AstraZenecának is a britek által használt vakcinája, így amit Brüsszel csinál, "az lassú".

Hogy mi lesz annak a következménye, hogy a Pfizer lassabban szállítja a vakcinát az ígérteknél, arra azt mondta,

ezt a problémát a verseny fogja megoldani,

lehet "keményeket mondani".

"Régi történetnek" nevezte, hogy a németek tárgyalnak az oroszokkal - most éppen vakcinaügyben -, de szerinte a válság után vissza kell térni arra a kérdésre, hogy helyes-e, hogy közösen történt az uniós vakcinabeszerzés. "Most erre nincs idő.

Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret!"

- foglalta össze.

A keleti oltásügyekről beszámolva elmondta, Moszkvában van pénteken Szijjártó Péter, s közben Kína jelezte, csak akkor szállít vakcinát, ha megvan a "veszélyhelyzeti engedély" az oltóanyagra.

Elárulta a járványadatokat is:

  • 1311 új fertőzött van, 98 halott, 3959 ember van kórházban és 274 ember lélegeztetőgépen közülük, 139 983 embert már beoltottak Magyarországon, így összességében az "átesettekkel" együtt

van 400 ezer védett ember Magyarországon.

"Ha senki nincs életveszélyben Magyarországon, akkor lehet majd a korlátozások feloldásáról beszélni" - mondta. "A legtitkosabb fiókjában" van, hogy mi ennek az időpontja. "Már közel van a pillanat, de nem mindegy, hogy fegyelmezetten vagy egy harmadik hullám áldozataként ér el ez a pillanat minket."

Jelezte, ha például az oktatásban "ott tart" az oltás és a járványszámok is úgy alakulnak,

szó lehet arról, hogy az érettségire felkészülés már ne az eddigi, digitális munkarendben folyjon.

A gazdaság kulcsának a munkát nevezte, fontos adatnak tartja, hogy decemberben az egy évvel korábbinál többen dolgoztak itthon. Felidézte, a mostani kormány ismeri azt "a szomorú történetet", hogy az emberektől elvett pénzből ad a cégeknek, de a 2010 előtti útra többet nem lép. "A 2008-2009-es válságkezelés tragédia volt Magyarország számára" - jelentette ki.

Visszatérve az EU-csúcs-ra elmondta, szó volt csütörtökön a "vakcinaútlevélről".

"Kicsi az oltottak száma, ezért még ez nem volt vita tárgya, de kezd megjelenni a horizonton. Az volt a közös álláspont, hogy egy egységes adatbázist kell létrehozni, amely alapján majd lehet valamilyen kedvezmény valakinek, de most itt tartunk egyelőre."

A

háziorvosok várható béremeléséről

elmondta, azok, akik praxisközösségbe tömörülnek, az orvosbéremelés 80 százalékát megkapják, akik nem, a mostani bérükhöz képest 30 százalékos emelést kapnak.

Végül szót ejtett a magyar kultúra napjáról, illetve a Himnuszról. Ennek kapcsán elmondta, nem látja komoly értelmét egy olyan vitának, hogy a magyar kultúra keresztény-e vagy sem, függetlenül attól, hogy egyes embereknek van-e keresztény hitük vagy nincs. "Ténykérdés, hogy a magyar keresztény kultúra" - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018