INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

szfe

sztrájk

színház- és filmművészeti egyetem

Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

SZFE-közösség: kezdjenek tárgyalni a sztrájkbizottsággal!

Infostart / MTI

Október 1. óta zajlik a "munkabeszüntetés", de előrelépés nincs.

A sztrájkbizottsággal való érdemi tárgyalások azonnali megkezdését sürgetik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és oktatói levelükben.

A munkáltatónak és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának címzett nyílt levélben emlékeztetnek arra, hogy

az SZFE polgárai oktatói és dolgozói október 1-jén kezdték sztrájkjukat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért.

A sztrájk azóta is tart, követeléseiket a Fővárosi Törvényszék jogszerűnek találta - áll a levélben.

Mint írják, mindezek ellenére a sztrájkbizottsággal eddig nem kezdett tárgyalásokat sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma. A nyílt levelet az SZFE 333 hallgatója, oktatója és dolgozója írta alá.

A hét pontból álló sztrájkkövetelések között van, hogy

állítsák vissza az oktatók Neptun-rendszerhez való hozzáférését.

A fenntartó állítsa vissza az SZFE szenátusának augusztus 1-jén fennálló jogköreit. Garantálja, hogy az oktatásban alkalmazott módszereket és a belső szervezeti és működési rendet a szenátus határozhassa meg, az intézetvezetőket, osztályvezetőket maga választhassa meg. A rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, a pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson. A szenátus önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-ban rendelkezésre álltak.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018