eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Új veszélyhelyzeti szabályozás az egyetemekre, főiskolákra

Veszélyhelyzetben a fenntartó bizonyos esetben dönthet úgy, hogy nem ismeri el érvényesnek a félévet.

A november 25-én megjelent 260-as számú Magyar Közlönyben foglaltak szerint a veszélyhelyzetben közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet (együtt: rendkívüli helyzet) alakul ki, a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa.

A felsőoktatási törvényben foglaltakkal ellentétben az e döntés elleni keresetlevél benyújtásának nincs halasztó hatálya és a fenti döntés azonnal végrehajtható.

További kitétel, hogy a rendkívüli helyzettel érintett félév, illetve tanév nem számít bele a diploma vagy a doktori fokozat megszerzésekor érvényes határidőbe, sem abba a 12 félévbe, amennyinél hosszabb ideig nem lehet állami ösztöndíjat kapni. A rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti.

A döntés érintheti a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét, ott ugyanis az SZFE alapítványának kuratóriuma a rendeletre hasonlító indoklással döntött úgy, hogy a tanév csak 2021. február 1-től folytatható az intézményben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×