eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Wikipédia/Andreas Kunze

Vigyázat, alattomos gyilkos a mérges gomba

Az esős idő után sok a gomba az erdőben, de csak az szedjen, aki ismeri is őket.

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sokan pedig ki is használják az alkalmat gombaszedésre. A szakemberek tapasztalatai szerint azonban sok gyűjtő nem ismeri fel a veszélyes fajtákat. Ezért azt tanácsolják, hogy mindig, minden esetben be kell vizsgáltatni a gyűjtött gombákat, ellenkező esetben nagyon súlyos következményei lehetnek a mérges gomba elfogyasztásának – írja a hirado.hu.

Az illatuk alapján is meg lehet különböztetni az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek, ami hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az igazán veszélyes fajták, így például a gyilkos galóca vagy néhány őzlábgomba akár halált is okozhat azzal, hogy megbénítja a májat és a vesét. A leginkább veszélyes az a gomba, amely nem okoz azonnal hányást, hasmenést, mert a tünetek csak 15-20 óra múlva jeleznek, amikor sejtszinten beépült a szervezetbe, és leállítja a májat és a vesét.

Magyarországon évente 100-150 súlyosabb gombamérgezés fordul elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×